Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Clujenii sărbătoresc Ziua Națională a României

Pe data de 1 Decembrie românii serbează Ziua Națională a României. Cu această ocazie în Cluj-Napoca au loc mai multe evenimente prin care se sărbătorește această zi importantă pentru istoria țării noastre.

De Ziua Națională a României, clujenii vor putea participa la ceremonii militare și la spectacolele artistice dedicate acestei ocazie.

Paradă militară și spectacol folcloric

Astfel, în prima parte a zilei, în oraș au loc ceremonii de depunere de coroane de flori și o paradă militară cu efective şi tehnică, urmând ca în cea de-a doua parte a zilei clujenii să se bucure de o serie de evenimente artistice, organizate cu această ocazie.

După încheierea evenimentelor comemorative, în Piața Unirii va începe, de la ora 16.00, un spectacol folcloric. Printre artiștii care vor urca pe scena din centrul orașului se numără: Amalia Chiper şi Florin Rupă, Marius Ciprian Pop, Ansamblul folcloric „Dor Transilvan”, Ana Ilca Mureşan, Ansamblul folcloric „Mugurelul”, Sava Negrean Brudaşcu, Dumitru Fărcaş. Acompaniamentul artiștilor va fi asigurat de orchestra Regal Transilvan.

1 Decembrie se sărbătorește la Operă

Evenimentele dedicate Zilei Naționale a României continuă cu o serie de spectacole organizate de Opera Națională Română.

Astfel, de la ora 14:00, aici va avea loc cea de-a doua ediție a spectacolului „Copiii Sărbătoresc Marea Unire”, organizat de Instituția Prefectului Județului Cluj cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj.

Sărbătoarea continuă, de la ora 19.00, cu „Ziua Națională a României la Operă!”, un spectacol deosebit care prezintă cu veselie, emoție și într-o manieră autentic românească ziua tuturor românilor.

Evenimentul, ce îl are ca invitat special pe distinsul dirijor Sabin Păutza, reprezintă un spectacol inedit de orchestrație, aranjamente de piese patriotice, operă și operetă scânteietoare și pline de voie bună”, transmit reprezentanții Operei Române din Cluj-Napoca.

Ziua Națională a României de-a lungul timpului

În prezent, Ziua Națională a României se sărbătorește pe data de 1 Decembrie. A fost aleasă această zi datorită semnificației sale istorice.

Conform istoricilor, în data de 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia a avut loc Marea Adunare Națională care a votat unirea Transilvaniei și Banatului cu România (formată până atunci din regiunile Moldova și Țara Românească), totodată cerându-se un singur stat național.

De-a lungul timpului, țara noastră a avut însă mai multe zile naționale. Astfel, între anii 1866-1947, românii sărbătoreau ziua națională pe data de 10 mai, în amintirea zilei de 10 mai 1866 când Regele Carol I, primul rege al României, a depus jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române.

De asemenea, între anii 1947 – 1989, Ziua Națională a României a fost sărbătorită în data de 23 august, dată la care se comemora începutul revoluției populare în România, ziua de 23 august 1947 făcând referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei.

Data de 1 decembrie a fost aleasă drept Ziua Națională a României abia în anul 1990, prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele de pe atunci al României și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990. Această prevedere a fost preluată și în Constituția României din anul 1991.

Cover -
Picture of Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *