Search
Generic filters
Exact matches only

Clujul întrece Paris și New York la calitatea vieții cetățenilor

Două orașe din România au fost incluse într-un top mondial al calității vieții în marile orașe ale lumii. Unul dintre acestea este Cluj-Napoca unde calitatea vieții cetățenilor este mai bună decât în metropole celebre precum New York, Londra sau Paris.

Site-ul numbeo.com a publicat un top mondial al orașelor din punct de vedere al calității vieții sau, cu alte cuvinte, orașele în care merită să trăiești. Clasamentul include 97 de orașe, pe primul loc situându-se Zurich (Elveția) cu un indice al calității vieții de 288. Al doilea loc este ocupat de Canberra (Australia), cu un indice de 286, urmat de Ottawa (Canada), cu un număr de 279 de puncte, München (Germania) și Goteborg (Suedia).

Topul include și două orașe din România. Este vorba despre municipiul Cluj-Napoca, care este situat pe locul 53 cu un indice al calității vieții de 142 și capitala țării, orașul București, care ocupă locul 74, cu un indice de 83.

Orașul de pe Someș se află poziționat deasupra unor metropole precum Paris (locul 63), Budapesta (locul 67), Milano (locul 69), Londra (locul 72), New York (locul 76), Shanghai (locul 78).

Acest top a fost făcut ținând cont de gradul de poluare, siguranța oamenilor, rata criminalității, sistemul de sănătate, puterea de cumpărare, prețul locuințelor și traficul din oraș potrivit numbeo.com.

Strategie de dezvoltare a Clujului

Anul trecut, Primăria Cluj-Napoca a finalizat un proiect amplu privind strategia de dezvoltare a municipiului pentru următorii șase ani. Documentul, intitulat „Strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca 2014-2020” conține 1159 de pagini în care este prezentată amănunțit viziunea administrației locale clujene asupra dezvoltării orașului.

Principalele puncte detaliate în acest document sunt: analiza comparativă a competitorilor, strategiile sectoriale, asociativitate și filantropie, cinematografia, incluziunea socială, cultura și industriile creative, democrația participativă, demografia și resursele umane, dimensiunea europeană a Clujului, dezvoltarea economică locală, e-guvernarea, identitatea istorică a orașului, relația om-animal în contextul urban, educația preuniversitară, educația universitară, marketing teritorial, mediere comunitară, mediu, multiculturalism, planificarea spațială în cadrul dezvoltării urbane, sănătatea publică, sportul și comunitatea, rolul tineretului în comunitate sau turismul.

Documentul a fost făcut public anul trecut, în contextul în care municipiul Cluj-Napoca a fost printre primele orașe care s-au înscris în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, iar anul acesta orașul de pe Someș este Capitala Europeană a Tineretului.

Newsletter

Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *