Înainte ca locuitorii vechiului oraș Napoca să afle ce înseamnă creștinismul, locuitorii acestuia aveau construite temple și altare pentru diverși zei din mitologia romană sau greacă. Urme ale unor clădiri din acea epocă s-au descoperit în repetate rânduri: în Piața Unirii, în Piața Muzeului sau în timpul executării unor clădiri moderne din oraș. Unul dintre cultele religioase de atunci a luat amploare și aici, iar azi, te invit să descoperi mai multe despre asta.
Cultul lui Dionysos
Dionysos în mitologia greacă sau Bacchus în cea romană era zeul vinului și al viței de vie. I se mai spunea și Liber Pater, protectorul fertilității câmpurilor. Despre cei care-l venerau pe acesta se știe că erau, cu precădere, oamenii de la marginea societății: femeile, sclavii, bandiții și cei care nu aveau cetățenia locului. Cultul a pornit, din câte se pare, din Tracia, iar apoi s-a integrat în ideile religioase perpetuate de greci și romani, ajungând astfel și în coloniile de pe restul continentului. Legătura dintre zeitate și vin era creată prin credința că vița de vie și ciclul ei de viață erau forma zeului de a trăi și fermentarea fructului acesteia era asociată cu esența zeului, odată trecut în Lumea Cealaltă. Se credea că, prin consumarea vinului, muzică și dans, esența zeului intra în cei care îl venerau și le permitea revenirea la natura primordială, fără inhibiții și reguli impuse de societate. Credința acestora era că Dionysos are diferite „arome” (făcând referire la gustul vinului), în funcție de zona unde era sărbătorit, integrându-se astfel în concepția regională.
Colegiul Dionysiac în Napoca
În jurul anului 235 d. H., în Napoca existau temple și altare pentru diferitele zeități din mitologia romană. Se pare că ar fi existat chiar un palat din piatră și cărămidă arsă, care ar fi fost construit pe locul unde astăzi se află Magazinul Central. În Napoca, cultul lui Dionysos a fost instaurat, printre altele, de coloniștii aduși din Asia Mică, pentru romanizarea poporului. Acești coloniști purtau nume romane, chiar dacă ei proveneau din Asia, probabil tot datorită romanizării. Alte zeități despre care se crede că aveau ridicate palate în această zonă sunt Jupiter (sau Zeus), al cărui fiu este Dionysos, Silvanus Domesticus, protectorul pădurilor sau Travianus, zeitate de origine orientală.