Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Clujul și legendele sale: Hotelul Royale al lui Stoker

 

Toată lumea știe de celebrul personaj vampir „Dracula”, creat de Bram Stoker. La fel, toată lumea știe despre Castelul lui Dracula, a cărui inspirație a fost Castelul Bran din țara noastră. Cu toate acestea, nu multă lume știe despre hotelul clujean care a servit drept inspirație pentru același roman. Legenda din spatele acestui hotel, care există în realitate, chiar și în zilele noastre, este una fascinantă. Te invit să o descoperi în cele ce urmează.

Hotelul Royale din Dracula

În romanul lui Bram Stoker, personajul principal, un reprezentant legal pe nume Jonathan Harker, călătorește în Transilvania, în numele unui client. În prima sa noapte aici, se cazează la Hotelul Royale, în Klausenburg, unde mănâncă un papricaș de pui. De aici, Harker merge înspre Bistritz, unde se cazează la hotelul Golden Krone, bea vin Golden Mediasch și mănâncă frigărui. Aceasta este ruta pe care protagonistul o ia în drum spre Contele Dracula. Apoi, acesta pornește spre Trecătoarea Borgo, unde îl întâlnește pentru prima dată pe faimosul conte vampir.

Povești imaginare, dar locuri reale

Fiecare loc povestit de Bram Stoker în roman, are un corespondent în lumea reală, unele dintre nume chiar sunt identice. Astfel, Klausenburg este, așa cum bine știm, denumirea nemțească a orașului Cluj, Bistritz are drept corespondent Bistrița, iar Trecătoarea Borgo este de fapt Prundu Bârgăului din județul Bistrița-Năsăud.

În Cluj, personajul se oprește la hotelul fictiv „Royale”, doar că, se pare că acel hotel chiar a existat. În acea perioadă (secolul al XIX-lea) hotelul se numea „Hotelul Regina Angliei”, iar mai apoi acesta a devenit cunoscut sub diferite denumiri, precum „Hotel Transilvania” sau „Hotel Vlădeasa”. În prezent, hotelul, acum considerat cel mai vechi hotel din Cluj, și-a recăpătat numele „Transilvania”.

Elementul care a făcut ca hotelul „Regina Angliei” să fie asociat cu hotelul fictiv „Royal” stă chiar în denumirea celor două. Istoricii cred că Bram Stoker s-a inspirat din hotelul real, schimbându-i denumirea, însă totuși păstrând o conexiune între cele două. „Royale” se leagă, în mod evident, de regalitate, iar acesta era singurul hotel din zonă care purta un nume asemănător.

Cu toate acestea, cei care au studiat această legendă cred că Stoker nu a călătorit în Cluj pentru a se putea inspira, ci, făcând documentare într-o bibliotecă din Muzeul Britanic, iar acolo ar fi găsit un ghid al Clujului de unde a aflat informațiile de care avea nevoie.

Descoperă și alte legende din Cluj și întoarce-te pe Bună Dimineața Cluj miercuri, 18 mai, pentru o nouă legendă. 

Cover -
Picture of Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *