Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Clujul și legendele sale: Monștrii din lacul Tarnița

 

Cele mai puternice legende din lume se învârt în jurul unor creaturi mitice care se ascund în adâncuri. Asemenea mituri apar, de obicei, atunci când zona nu a putut fi explorată sau când localnicii au nevoie de o explicație pentru întâmplările nefericite de acolo. În cazul legendelor însă, explicația este una crezută fără să fie dovedită științific. Poate cea mai celebră astfel de legendă este cea a monstrului din Loch Ness, Scoția. Însă nu este nevoie să ne îndepărtăm atât de mult de casă pentru o astfel de legendă. Clujul are propriile sale creaturi mitice, care își duc veacul în lacul de acumulare de la Tarnița.

Monștrii la 70 m adâncime

Lacul Tarnița, din vestul județului Cluj, este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din județ. Lacul s-a format după construirea barajului cu același nume în 1974. Având o adâncime maximă de 70 de metri, nu este de mirare că au apărut mituri legate de creaturi din adânc. În cazul acestui lac, creaturile sunt lostrițe gigant, măsurând peste 3 metri lungime. Potrivit legendei, acestea își duc veacul pe fundul lacului. Cu toate acestea, uneori, când undele apei sunt deranjate, lostrițele atacă intrușii din lac (oameni sau bărci). De fapt, legenda acestor pești uriași a fost creată în jurul dispariției cadavrelor celor care s-au înecat în lac de-a lungul timpului.

Legenda lostrițelor uriașe este întărită de câteva întâmplări care au avut loc acum mai bine de 20 de ani. Atunci, un camion s-a răsturnat în lac, iar șoferul a murit înecat. A fost organizată o echipă de scafandri care să recupereze corpul bărbatului din lac, dar și camionul scufundat. Aceștia și-au început coborârea în adânc, iar când s-au întors, fără să găsească corpul șoferului, unul dintre scafandri a devenit extrem de palid și panicat. El a susținut că a văzut monștri pe fundul lacului și că nu mai este dispus să intre în lac fără o cușcă care să-i asigure siguranța. Declarația scafandrului a fost cercetată de experți, care au concluzionat că mișcarea apei au creat o iluzie optică din umbre. O altă explicație dată a fost cea potrivit căreia sticla de la casca de scufundare ar fi supradimensionat elementele din apă.

Lostrițe în Tarnița?

Lostrița este un pește care, în țara noastră, se află pe cale de dispariție, datorită pescuitului în exces. Aflată pe lista speciilor de pești protejate de lege, pescuitul acestora este, în prezent, interzis fără un permis special. Acest tip de pește poate crește până la o lungime de 1 sau 2 metri, însă majoritatea specimenelor întâlnite în prezent, nu trec de 70 cm lungime. Este posibil ca raritatea acestei specii să fi contribuit la crearea legendei din lacul Tarnița. Unii oameni spun că Ceaușescu ar fi fost cel care a ordonat introducerea unor lostrițe în lacul format în urma construirii barajului, pentru a ține „curioșii” la distanță. Indiferent de unde a pornit legenda însă, prezența speciei în lac nu este confirmată, nefiind observat niciun specimen atunci când lacul a fost drenat pentru reparații ale barajului.

Descoperă și alte legende din Cluj și întoarce-te pe Bună Dimineața Cluj miercuri, 6 aprilie , pentru o nouă legendă. 

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *