Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Clujul și legendele sale: Temnița Medievală bântuită

 

Clujul Medieval a fost un oraș cetate de importanță majoră, iar acesta era un loc în care se făceau execuții și judecăți importante. Din acest motiv, am putea spune că Clujul vechi era un oraș destul de crunt. Am putea chiar exemplifica acest lucru cu temnița medievală în jurul căreia se învârt câteva legende nu tocmai plăcute.

Cea mai veche clădire din oraș

Întâmplător sau nu, cea mai veche clădire din oraș, construită în preajma anului 1241, a deservit de-a lungul timpului diverse funcții, printre care și funcția de temniță în Clujul Medieval. Edificiul este azi Muzeul de Speologie „Emil Racoviță”, singurul de acest fel din România. Cu toate acestea, este închis pentru renovări. În epoca medievală, așa cum spuneam, această clădire a deservit drept temniță și este cunoscută pentru încăperea în care a fost încarcerat Baba Novac, mâna dreaptă a lui Mihai Viteazul, înainte ca acesta să fie executat. Însă, Baba Novac nu este singurul lucru care atrage atenția asupra locației, despre aceasta spunându-se că ar fi bântuită de spiritele celor care au murit închiși în această temniță.

Temnița bântuită

Pe lângă execuțiile tumultuoase care aveau loc în Cetatea Clujului, aici, oamenii care erau întemnițați, aveau parte de câteva metode de tortură crâncene. Se spune că paznicii închisorii obișnuiau să îi tortureze pe prizonieri, în special iarna, turnând apă rece pe aceștia, iar apoi lăsând ferestrele deschise, iar prizonierii legați de pereții de piatră ai închisorii. Astfel, frigul pătrundea adânc în oasele celor încarcerați. Se spune că această clădire este, de atunci, bântuită de sufletele celor chinuiți în interiorul acesteia.

Inscripții din acele vremuri

După mai bine de 100 de ani de la închiderea temniței, locul încă este crezut ca fiind bântuit, deși din fosta închisoare au rămas doar câteva inscripții pe perete. Una dintre acestea aparține unui paznic maghiar pe numele Kassai Mihaly care spunea: „Eu, Kassai Mihaly, în 1820 am devenit paznic în această temniță. Voi, nenorociților, cei care suferiți aici ați devenit exemplele lipsei de noroc, chiar dacă soarta voastră s-a întors din când în când spre disperare, am fost totuși spre a voastră consolare când, în anul 1821, zidurile și închisoarea au fost înnoite.”

Legenda spiritelor care bântuie clădirea a revenit în atenția clujenilor acum mai bine de 10 ani, când au fost efectuate câteva săpături arheologice. Se credea că aceste săpături au deranjat spiritele celor îngropați acolo, deși nu au fost găsite oseminte în incinta edificiului.

Descoperă și alte legende din Cluj și întoarce-te pe Bună Dimineața Cluj miercuri, 11 mai , pentru o nouă legendă. 

Cover -
Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *