Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Clujul are un sistem modern de închiriere de biciclete

Începând din această săptămână, clujenii au la dispoziție 42 de stații moderne de închiriere de biciclete, amenajate în mai multe zone din oraș, de unde pot împrumuta una din cele 470 de astfel de mijloace de transport.

Sistemul de bike sharing, implementat în cadrul proiectului din fonduri europene „Rețea de stații self-service de închiriere de biciclete”, în valoare de 14.422.085,74 lei (din care 98% reprezintă valoarea nerambursabilă), a fost inaugurat marți, 17 noiembrie 2015, după ce, în luna august Primăria Cluj-Napoca a început testarea lui. Atunci, aproximativ 100 de persoane s-au putut înscrie atunci ca voluntari pentru a testa sistemul de închiriere al bicicletelor.

Proiectul cu fonduri europene de bike sharing din Cluj-Napoca a presupus amenajarea a 50 de stații și achiziționarea a 540 de biciclete, însă momentan au fost puse în funcțiune doar 42 de stații și au fost achiziționate doar 470 de biciclete. Această rețea de bike sharing poate fi o alternativă la mijloacele de transport în comun sau un mod de a completa rețeaua de transport în comun.

Am pus în funcțiune sistemul de bike sharing, realizat din fonduri europene. Scopul proiectului este acela de a încuraja folosirea bicicletei ca alternativă la mașină în oraș. Sunt 470 de biciclete puse la dispoziția clujenilor şi vom achiziționa şi altele în viitor! Succes!”, a transmis Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

Cum funcționează sistemul de bike sharing?

Potrivit regulamentului privind închirierea bicicletelor, cei interesați pot să folosească una dintre aceste mijloace de transport pe baza unui card emis la cerere de administrația Municipiului Cluj-Napoca. Înregistrarea se poate face întâi online, iar cadrul se poate ridica apoi de la unul din sediile de primăriilor de cartier sau la sediul central al primăriei clujene.

Ele vor putea fi ridicate și depozitate în stații doar cu ajutorul cardului, iar sistemul este gestionat de servere aflate la Primărie. Prima oră de închiriere a bicicletelor este gratuită, după care se plătește un tarif de 2 lei/oră. În plus, acestea trebuie returnate în termen de 12 ore de la închidere, dar nu mai târziu de ora 24.00 din ziua închirierii echipamentului, în caz contrar utilizatorul bicicletei va fi penalizat cu o amendă de 100 de lei, iar cardul său va fi suspendat pentru o perioadă de 30 de zile calendaristice.

Piste de biciclete

În cadrul proiectului de bike sharing s-au amenajat şi mai mulți kilometri de piste pentru biciclete, astfel:

– în Cluj-Napoca au fost amenajați 13,95 km de piste dedicate, 30 km de traseu la comun și 42 de stații de închiriere de biciclete;

– în Florești au fost amenajate 0,78 km de piste dedicate, 4,3 km de traseu la comun și patru stații de închiriere de biciclete;

– în Apahida au fost amenajate 2,03 km de piste dedicate, 3,65 km de traseu la comun și trei stații de închiriere de biciclete;

Proiectul pe fonduri europene „Rețea de stații self-service de închiriere de biciclete”, în valoare de aproximativ 2,6 milioane euro, a început anul 2011, iar lucrările aveau ca termen de finalizare data de 16 august 2013, la un an de la ordinul de începere a lucrărilor, însă acest termen a fost prelungit după apariția mai multor întârzieri din cauza blocajelor la licitații, programul fiind lansat abia în luna noiembrie 2015.

Cover -
Picture of Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *