100 de bicicliști clujeni se pot înscrie ca voluntari pentru a testa, la sfârșitul acestei luni, sistemul de închiriere al bicicletelor care urmează să fie lansat lunile următoare în Cluj-Napoca.
Primăria Cluj-Napoca selectează aproximativ 100 de persoane care vor testa funcționarea acestui sistem implementat în cadrul proiectului european „Rețea de stații self-service de închiriere de biciclete”.
„Persoanele interesate pot transmite solicitări în acest sens fie direct, accesând site-ul primăriei, fie în scris prin Centrul de Informare pentru Cetățeni. Testarea va începe la finalul acestei luni după care, în septembrie şi octombrie sistemul va fi funcțional. În această perioadă specialiștii vor analiza sistemul, iar în cazul în care va fi necesar vor fi aduse îmbunatățiri”, transmit reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.
La rândul său, primarul Emil Boc le-a recomandat clujenilor să dea dovadă de înțelegere, reponsabilitate şi respect, în ceea ce privește demararea acestui proiect.
„Fac un apel la bicliclişti, conducători auto, pietoni. Avem nevoie de înțelegere şi responsabilitate. E un proiect nou pentru Cluj, care cu siguranță va crea nemulțumiri pentru toată lumea la început. Nemulțumiri pentru bicicliști pentru că se putea mai bine probabil, ştim, dar aşa este configuraţia oraşului şi nu putem avea piste aşa cum ne-am dori noi, impecabile – unele sunt separate de trafic, altele sunt pe trotuar. De asemenea, pietonii vor fi nemulţumiţi pentru că vor fi rugaţi să nu circule pe piste. La rândul lor, şoferii vor fi nemulţumiţi fie din cauza îngustării banzilor de circulaţie, fie pentru că vor trebui să fie mai atenţi în trafic. Cred că aşa cum au reuşit şi alte oraşe europene să convieţuiască, la fel vom reuşi şi noi în Cluj-Napoca, chiar dacă la început va fi mai dificil şi vom avea nevoie în primul rând de respect, de înţelegere şi de responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Sperăm ca acest proiect să mulţumească şi pe cei care doresc să aibă un alt stil de viaţă. Noi, ca primărie suntem obligaţi să provocăm viitorul, adică soluţii alternative de deplasare, de petrecere a timpului liber, de a merge la şcoală sau universitate, iar bicicleta reprezintă o soluţie bună pentru sănătate, mediu sau pentru petrecerea timpului liber”, a precizat primarul Emil Boc.
Reprezentanții primăriei clujene au mai anunțat și faptul că zilele trecute s-a lansat pe site-ul primăriei procedura de consultare publică a Regulamentului privind utilizarea serviciului de închiriere de biciclete în regim self-service. Documentul poate fi consultat la secţiunea „Dezbateri publice”.
Proiectul pe fonduri europene „Reţea de stații self-service de închiriere de biciclete”, în valoare de 2,6 milioane euro, a început anul 2011, iar lucrările aveau ca termen de finalizare data de 16 august 2013, la un an de la ordinul de începere a lucrărilor, însă acest termen a fost prelungit după apariția mai multor întârzieri din cauza blocajelor la licitații.