logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Insituțiile de cultură din Cluj încep noile stagiuni 2015-2016

Odată cu venirea toamnei, instituțiile culturale se întorc și ele „din vacanță”. Începând din luna septembrie operele, teatrele și filarmonica clujeană încep noile stagiuni 2015-2016.

Teatrul Național Cluj-Napoca

Prima dintre instituțiile culturale care își vor deschide porțile în noua stagiune de spectacole este Teatrul Național Român. Acesta va debuta cu spectacolul-concert „God’s playground” cu interpreta și compozitoarea Ada Milea și violonistul Alexander Bălănescu. Spectacolul va avea loc duminică, 30 august, începând cu ora 19.00 și va avea subtitrare în limba engleză.

„God’s playground” este un spectacol original, compus și interpretat de cei doi artiști, fiind descris drept „o meditație melancolică asupra jocurilor umanității, o călătorie ludică printr-o cetate guvernată de legile strâmbe ale oamenilor ridicate la rang de axiome universale”, de către Institutul Cultural Român din Roma, unde a avut loc prima reprezentație a piesei.

Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Teatrul Maghiar de Stat Cluj debutează în noua stagiune (2015-2016) cu piesa „Umbra” de Evgheni Schwartz. Spectacolul va avea loc duminică, 6 septembrie, începând de la ora 19.00 și va avea subtitrări în limbile română și engleză. „Pierderea umbrei sau a imaginii din oglindă este o temă tradițională recurentă – povestită şi răspovestită. În povești precum Pygmalion, Schlemihl de Chamisso, Dublul de Dostoievski, Povestirile lui Hoffmann de Offenbach sau Andersen. Piesa lui Schwartz le colaționează şi le adaptează sub forma unui basm politic, grotesc, şi burlesc, cu aluzii concrete la ceea ce însemnat era lui Stalin”, apare în descriere piesei de teatru.

Opera Națională Română Cluj-Napoca

Stagiunea din acest acest an a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca se va deschide pe data de 12 septembrie cu un spectacol în aer liber. Atunci, artiștii instituției culturale vor susține, în Piața Avram Iancu, spectacolul „La operă”, începând cu ora 20.00.

Opera Națională Română Cluj-Napoca își ridică din nou cortina pentru un spectacol de gală organizat în aer liber. Vă invităm la o serată în care am selectat pentru dumneavoastră momente speciale din viitoarea stagiune care va aduce pe scenă artiști locali și invitați speciali”, transmit reprezentanții Operei Române.

Filarmonica de Stat „Transilvania”

Filarmonica de Stat „Transilvania” își începe stagiunea 2015-2016 în data de 18 septembrie cu un „Concert Simfonic”. Spectacolul de debut va avea loc de la ora 19.00, la Colegiul Academic, sub bagheta dirijorului Vladimir Lungu, alături de care, pe scenă va urca și pianistul Sorin Petrescu.  Primul spectacol al Filarmonicii va prezenta Concertul nr. 3 pentru pian de Beethoven. Celelalte lucrări ce vor fi interpretate în primul concert din stagiune sunt Uvertura la opera „Forța destinului”, de Verdi și Simfonia a 5-a de Beethoven.

Stagiunea continuă cu un concert special pe 25 septembrie (o proiecție de film, acompaniată de orchestră), după care, în 30 septembrie dăm startul celei de-a 49-a ediții a festivalului Toamna Muzicală Clujeană”, a afirmat Diana Câmpean, PR-ul Filarmonicii Clujene.

Opera Maghiară Cluj

Ultima instituție culturală clujeană care își va deschide stagiunea 2015-2016 este Opera Maghiară Cluj. Prima reprezentație a instituției culturale maghiare va fi o premieră care va avea loc joi, 24 septembrie, de la ora 18.30. Este vorba despre opera „Dragoste interzisă” de Richard Wagner.

Noua stagiune a Operei Maghiare va debuta cu premierea operei «Dragoste interzisă» de Wagner. Acum pregătim premierea, iar repetițiile vor începe din 7 septembrie, apoi în octombrie vom intra în ritmul normal”, a afirmat Péter Szabadi, secretarul artistic al Operei Maghiare din Cluj.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *