logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Institutul Inimii, modernizat cu ajutorul unor fotografii ale lui Emil Racoviță

O serie de fotografii din colecția savantului și speologul român Emil Racoviță, vechi de aproximativ 100 de ani, vor fi scoase la licitație, iar banii obținuți în urma vânzării lor vor fi utilizați pentru modernizarea Institutului Inimii „Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca. 

Fotografiile vor fi scose la licitație în cadrul celei de-a doua ediții a balului caritabil „Împreună pentru inima Transilvaniei”, organizat pe 4 decembrie 2015, de chirurgul Adrian Molnar, cadrul medical al Institutului Inimii și un pasionat de fotografie.

Prima ediție a balului caritabil a fost organizată anul trecut când au fost adunați 22.000 de euro, bani cu ajutorul cărora au fost dotate cu diverse aparate secțiile Institutului Inimii.

30 de fotografii inedite cu Emil Racoviță

Expoziția va include 30 de tablouri din colecția de fotografii a savantului Emil Racoviță. Acestea sunt realizate pe sticlă și îl surprind pe biologul și academicianul clujean în diferite ipostaze. Într-una dintre fotografii apare exploratorul norvegian Roald Amundsen în timp ce îl bărbierește pe Emil Racoviță.

Vom organiza o expoziție de artă cu licitație, vor fi aproximativ 30 de tablouri din colecția de fotografii semnată de Emil Racoviță. Sunt fotografii inedite, neexpuse până acum și nepublicate în vreo revistă. Sunt fotografii cu expediția lui de la Polul Sud din 1898-1899, când au fost blocați un an pe banchiza de gheață în Antarctica. Sunt foarte interesante, sunt fotografii făcute pe sticlă, iar noi le-am scanat. Printre altele, este și o fotografie cu Emil Racoviță la vânătoare de foci”, a menționat chirurgul Adrian Molnar.

Album de fotografii cu Clujul anilor 1860

Pe lângă fotografiile cu Emil Racoviță, în cadrul expoziției vor fi scoase la licitație și albume de fotografii cu „Clujul vechi”, realizate în jurul anului 1860, de către fotograful clujean Veres Ferenc. Ele includ, printre altele și imagini ale unor clădiri celebre din Cluj.

Este un album din care se găsește un singur exemplar la Biblioteca Centrală Universitară. Noi am avut dreptul de a folosi imaginile și am hotărât să-l reedităm. Acest album va fi scos într-o ediție de colecție, vor fi doar 300 de exemplare tipărite”, a mai menționat chirurgul clujean.

Acesta a mai adăugat că, prin aceste demersuri dorește ca pe lângă adunarea de fonduri pentru Institutul Inimii să cultive și gustul publicului pentru arta fotografică, care este și o pasiune de-a sa. De altfel, în cadrul evenimentului vor fi expuse și o serie de fotografii și tablouri semnate chiar de către Adrian Molnar.

Banii strânși în urma ediției din acest an a balului caritabil „Împreună pentru inima Transilvaniei” vor fi utilizați pentru renovarea, la standarde europene, a două săli de operație, care vor facilita apoi operațiile la copii.

Vrem să dezvoltăm această ramură a chirurgiei cardiace pentru copii, ramură care la noi este foarte mult subapreciată la ora actuală. Institutul Inimii este și parte a două proiecte europene pentru trainingul în chirurgie cardiacă și cardiologie pediatrică”, a mai adăugat chirurgul clujean.

Institutului Inimii „Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca a fost înființat în anii 1990 și are la bază Clinica de Cardiologie înființată cu un deceniu înainte. Acesta este unul dintre cele mai prestigioase institute de profil din țară, în cadrul căruia funcționează unsprezece departamente ce acoperă toată gama patologiei cardiovasculare.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *