Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
piata-unirii-cluj
piata-unirii-cluj

Piața Unirii din Cluj intră în renovare

 

Piața Unirii din centrul orașului va intra în lucrări de modernizare în luna august, imediat după Zilele Culturale Maghiare, care au loc în perioada 14 – 21 august. În cadrul proiectului de modernizare, latura vestică va fi închisă definitiv, aceasta fiind transformată în zonă pietonală.

Primul pas pentru modernizare se face pe latura sudică. Mai exact, trotuarul de la instersecţia cu strada Universităţii până la intrarea pe Bulevardul Eroilor va fi complet refăcut şi va semăna cu cele modernizate de pe străzile Memorandumului sau Moţilor. Dalele actuale vor fi înlocuite cu bazalt, dar şi cu andezit. Aceasta este o rocă magmatică rezultată prin erupţie vulcanică, cu o granulaţie fină, de culoare brună, violetă, până la cenuşiu. Materialele folosite pentru lucrările din centrul Clujului sunt aprobate de Comisia Zonală a Monumentelor şi Siturilor Istorice Cluj.

„Piaţa va fi închisă pe latura vestică, unde va fi eliberat trotuarul prin mutarea teraselor cu câţiva metri. Acestea vor fi amplasate pe gradene, unde sunt parcările astăzi. Va exista o zonă cu stâlpişori pe care vor putea intra maşinile de aprovizionare, într-un interval orar prestabilit. Pe latura estică, în locul parcărilor vor fi un trotuar şi o alveolă pentru intrarea maşinilor în parcarea din partea de nord. Pietonalul va fi extins cu 2 metri. Şi trotuarul de pe partea Muzeului de Artă va fi lărgit, iar acolo va apărea şi o pistă de biciclete. Tot acolo va fi mutat standul de taxi. Va fi vegetaţie peste tot, mai multă decât până acum. Ieşirea din parcarea din Piaţa Unirii nu se va mai putea face spre latura de vest; maşinile vor ieşi direct pe latura nordică, în partea Consulatului Maghiar”, a explicat în penultima şedinţă de consiliu local arhitectul Tudor Pănescu, de la societatea Planwerk, cea care a întocmit proiectul.

Lucrările ar urma să dureze câte trei luni pentru fiecare latură a pieţei, iar primăria nu a anunţat încă dacă se vor desfăşura pe rând sau concomitent.

Execuţia cade în sarcina ARL Cluj S.A., o societate care aparţine concernului Strabag SE Austria. Licitaţia a avut loc în toamna anului trecut. De curând, ARL a asfaltat drumul de trei kilometri din Făget, unde a avut ca parteneră firma NV Construct.

Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat că piața „Va fi o zonă modernă, cu terase, spaţii de agrement, spaţiu verde, piatră de granit, iluminat ultramodern; staţiile de taxi rămân în centru, dar pe cealaltă latură”.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *