Orice clujean trebuie să fi auzit măcar o dată de Stufărișul de la Sic, o arie naturală protejată de lege din județul Cluj numită neoficial „Delta Ardealului”. Renumele rezervației se trage de la faptul că aceasta este cea mai mare arie de stufăriș din Transilvania și a doua din țară, după Delta Dunării.
„Delta Ardealului” se află în localitatea clujeană Sic, localizată în partea nord-estică a județului Cluj, în apropierea drumului județean DJ109D care leagă localitatea Jucu de Sus de Nicula. Stufărișul de la Sic a fost declarat rezervație naturală protejată de lege în anul 2000 datorită biodiversității sale. Aria naturală se află în custodia a două organizații nonguvernamentale, Asociația Ecotransilvania și Asociația Ecochoice, care de ocupă de întreținerea și amenajarea ei.
Rezervația, considerată a doua cea mai mare întindere de stuf din țara noastră, după Delta Dunării, include mlaștini, iazuri și luciu de apă cu vegetație de stuf și papură în care trăiesc numeroase specii de păsări migratoare de baltă, dintre care trei sunt specii rare: buhaiul de baltă, stârcul cenușiu și eretele de stuf. În total, aici trăiesc 12 specii de păsări, o specie de amfibieni și una de reptile precum și 42 de specii de plante.
Dacă te hotărăști să faci o vizită la Stufărișul de la Sic nu vei regreta deoarece, pe lângă frumusețea naturală a rezervației, aici vei descoperi și tradițiile locului, zona fiind cunoscută și pentru faptul că în Sic, satul de care aparține stufărișul, sătenii încă păstrează obiceiurile strămoșești și poartă costumele tradiționale.
Cei mai mulți turiști vizitează această zonă datorită peisajului său spectaculos și al faptului că de-a lungul stufărișului este amenajat un ponton din lemn, lung de aproximativ un kilometru, un turn de observare, aflat aproximativ la mijlocul pontonului și două foișoare, aflate la un capăt și la altul al pontonului, care permit vizitatorilor să se plimbe printre vegetație. Aici veți putea întâlni biologi, ornitologi (cercetători care se ocupă cu studiul păsărilor), dar și numeroși fotografi, fie ei profesioniști sau amatori, care vin să fotografieze zona datorită cadrelor spectaculoase care se pot surprinde cu ușurință aici. Să nu vă mire faptul că, dacă vizitați rezervația într-un weekend, veți întâlni miri și mirese, pentru că acesta este un loc preferat de multă lume pentru ședințele foto pentru albumele de nuntă, dar nu doar pentru acest tip de eveniment.
Dacă ai ajuns la Stufărișul de la Sic merită să faci o vizită și în satul cu același nume și să stai de vorbă cu localnicii. Sicul este cunoscut în județ atât datorită faptului că are cea mai mare concentrație a populației maghiare din județ, peste 90%, cât și datorită faptului că locuitorii lui încă păstrează obiceiurile transmise din generație în generație și încă își poartă costumele populare la sărbători sau la alte evenimente organizare în sat. Dacă dați peste persoana potrivită s-ar putea să vă și arate costumele lor și să vă povestească despre obiceiurile zonei.
Nu puteți ajunge aici fără să vă opriți și la Lacul Știucilor, o altă rezervație naturală aflată în apropiere și aparținând de teritoriul administrativ al localității Fizeșu Gherlii. Lacul se numește așa datorită faptului că este populat cu știucă. Pe lângă această specie de pește, pe luciul lacului puteți observa, la fel ca și în Stufărișul de la Sic, și unele păsări pe cale de dispariție. De asemenea, o altă particularitate a acestui lac este prezența plaurului, insule plutitoare de stuf ce se găsesc doar în Delta Dunării.
Atât Stufărișul de la Sic, cât și Lacul Știucilor fac parte din aria protejată Bazinul Fizeșului.