Timp de câteva zile, Castelul Bánffy redevine epicentrul activității artistice și cultural-educative a comunității locale și nu numai, în cadrul sărbătorii care îi este dedicată. Cea de a XIV-a ediție a BAROCK – Zilele Castelului Bánffy, se va desfășura la curtea castelului din Bonţida în perioada 29-30 august 2015.
Scopul evenimentului cultural – artistic, organizat de Fundația Transilvania Trust, este acela de a pune în valoare patrimoniul istoric şi de a oferi comunității locale oportunitatea de a înțelege şi a se bucura de o clădire monument, Castelul Bánffy din Bonţida.
Două zile de manifestări cultural – artistice
Ediția din acest an a festivalului este una diversificată, organizatorii pregătind participanților un program în care se împletesc armonios activitățile deja tradiționale. Zilele Castelului Bánffy se adresează întregii familii, de aceea copiii se vor putea delecta cu teatru de păpuși, diverse jocuri şi activități susținute de partenerii tradiționali ai Fundației Transilvania Trust.
De asemenea, timp de două zile, cei prezenți la Zilele Castelului Bánffy vor avea parte de „atelierele de meșteșuguri tradiționale (pietrărie, lut, cusut, pictat, mărgelat etc.), expozițiile de pictură și fotografie, concertele, piesele de teatru și proiecțiile de film, demonstrațiile hipice și jocurile pentru copii, târgurile de carte, de antichități sau de adopții animale și degustările de vin. Nu vor lipsi nici tururile ghidate ale castelului (în limba română și în maghiară)”, transmit organizatorii evenimentului.
Opt trupe vor asigura coloana sonoră a după-amiezilor și serilor acestei ediții. Printre cei care vor anima atmosfera în cele două zile de festival se numără: The Lemon Bucket Orchestra, Travka, Alexandrina, Koszika and the Hotshots, The Best of Me, Bagossy Brothers Company, Péterfy Bori & The Love Band, The Beatalls: The Abbey Road Show (un tribut pentru The Beatles).
Festivalul „BAROCK – Zilele Castelului Bánffy” este organizat de Fundația Transilvania Trust, a cărui scop este protecția patrimoniului construit din Transilvania. Fundația este activă în toate domeniile de protecție a patrimoniului: culegere de date şi inventariere, documentare, conservare, restaurare, reabilitare şi întreținere, precum şi în domeniul cercetării științifice. Prin programe de formare profesională ea contribuie la reducerea lipsei de specialiști, iar prin publicații şi simpozioane formează percepția şi mentalitatea societății în favoarea protecției patrimoniului construit.