Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Tururi ghidate, concerte și proiecții la Zilele Castelului Banffy din Bonțida

În acest weekend, în Bonțida are loc ce-a dea 15-a ediție a Festivalului Barock, ce sărbătorește Zilele Castelului Banffy. Astfel, timp de două zile, în 11-12 iunie, clujenii care iubesc castelul, traditia, cultura, spectacolul și sportul, sunt așteptați, cu mic, cu mare, să participe la festival.

Cu această ocazie Fundația Transilvania Trust, organizatoarea festivalului Barock, a pregătit un program special care se adresează atât iubitorilor de artă, cât şi celor interesaţi de meşteşugurile şi produsele tradiţionale, dar şi fanilor formaţiilor de muzică alternativă.

Festivalul este unic şi din punctul de vedere al spectaculozității: puteţi zbura cu motoparanta, admirând de sus castelul vostru preferat şi împrejurimile, precum Castelul Bánffy din Răscruci, unde organizăm şi un tur cu bicicleta în a doua zi a evenimentului”, transmit orgnizatorii Zilelor Castelului Banffy.

Activiăți pentru copii, tur ghidat, concerte și proiectii

Curtea castelului va fi la dispoziția celor mici. Asociaţia Copacul vieţii, Grădiniţa Mikó, Ludoteka, Dribli, Fundaţia Civitas, Şezătoare Urbană îi aşteaptă cu ateliere meşteşugăreşti şi de creaţie, cu jocuri de societate şi competiții, cu probe de îndemânare, cu activităţi sportive. Demonstraţiile „Kanga cu mămicile şi bebeluşii lor”, respectiv Corul de Copii al Operei Maghiare din Cluj oferă experienţă inedită.

Vizitatorii sunt asteptati la turul ghidat, în limba maghiară şi română, unde vor fi povesti despre familia Bánffy şi istoria glorioasă a castelului, dar şi despre proiectele de viitor. Interculturalitatea va caracteriza o masă rotundă, care va evoca activitatea literară a contelui Miklós Bánffy, ultimul locuitor al castelului şi relaţia lui cu literatura, cultura română.

Contele apare şi pe pelicule, pentru că a fost un personaj important şi în viaţa lui Imre Mikó, protagonistul documentarului „Supraviețuire sau serviciu public? Mikó Imre și Securitatea”. Celelalte filme din oferta festivalului tematizează aceeaşi problematică: poveştile personale, precum Ilegitim, Brâncuşi din eternitate sau secvenţele documentarului în curs de realizare ale artiştilor Ernő Bartha şi Idikó Bács care vor povesti despre performanţa celor trei milioane de paşi bătuţi până în Londra pentru artă, libertate şi dreptate.

Pe scenă vor urca Nicolae Simion & friends, sZempöl, Maria Răducanu & Krister Jonsson duo, AG Weinberger 4th, Rodion GA – pionierul muzicii electronice în România, Váczi Eszter&Quartet din Ungaria.

Seara după ce se întunecă, oaspetii sunt invitati la o proiecţie stereo pe castel, iar cei care au ochelari 3D sunt indemnati sa nu-i uite acasa.

Cover -
Picture of Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *