Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Tururile ghidate, un mod de a (re)descoperi Clujul

Cluj-Napoca, numit neoficial Capitala Transilvaniei, este unul dintre cele mai vizitate orașe din această zonă a țării, atât datorită istoriei sale bogate, cât și datorită arhitecturii sale, a obiectivelor turistice care se găsesc aici.

Având în vedere importanța istorică și frumusețea arhitecturii și peisajelor din Cluj-Napoca, este firesc ca aici să se organizeze și tururi ghidate prin intermediul cărora locuitorii orașului pot redescoperii orașul, iar tinerii care s-au mutat de curând aici și turiștii – români sau străini – pot descoperii istoria și numeroasele obiective turistice ale vechiului oraș de pe Someș.

Cluj Guided Tours

Cluj Guided Tours este unul dintre tururile ghidate turistice organizate în oraș. Acesta se adresează oricui este interesat să descopere sau să redescopere arhitectura și istoria vechiului oraș transilvan.

Turul ghidat este organizat începând din anul 2013, de un grup de voluntari pasionați de istoria și frumusețea orașului. Tururile orașului Cluj-Napoca sunt organizate zilnic, de la orele 11.00 și 18.00, atât în limba engleză (în timpul săptămânii), cât și în limba română (în weekenduri). Pentru a participa la unul dintre ele, cei interesați trebuie să anunțe ghizi Cluj Guided Tours cu 24 de ore înainte de organizare lui, printr-un mesaj lăsat pe pagina de Facebook a programului.

Pe lângă prezentarea clădirilor și a piețelor din centrul orașului și a arhitecturii lor, ghizii vorbesc și despre istoria fiecărui loc, ajutând participanții să descopere și să înțeleagă viața socială a clujenilor în diferite perioade ale timpului, trecând prin urbea antică Napoca, orașul medieval Cluj, perioada Clujului Interbelic, apoi etapa socialistă a orașului și ajungând până în zilele noastre.

Cluj Greeters

Turiștii străini și români pot descoperi orașul Cluj-Napoca și prin intermediul tururilor ghidate realizate de voluntarii Cluj Greeters, îndrumați de Both Oana Nicoleta – fondatoarea filialei din Cluj-Napoca.

Ceea ce face diferența între tururile organizate de ghizii Cluj Greeters și restul tururilor ghidate turistice organizate în oraș este faptul că acestea sunt personalizate. Turiștii sunt cei care își aleg ceea ce doresc să descopere despre oraș – de la arhitectură, la restaurante tradiționale sau alte localuri celebre din oraș, la afaceri locale, la centre culturale sau la obiective turistice cunoscute sau altele care nu apar în ghidurile turistice – iar voluntarii Cluj Greeters încearcă de fiecare dată se le satisfacă dorințele și să le transforme ieșirile de „descoperire” a orașului în turui ghidate mai puțin convenționale.

Pentru a participa la tururile ghidate organizate de Cluj Greeters, turiștii trebuie să completeze un formular, care se găsește pe site-ul acestora.

Transilvanya Quest

Dacă sunteți pasionați de puzzle-uri și activități de tip treasure hunt, dar și de istorie și natură, la Cluj-Napoca le puteți avea pe toate într-un singur loc. În vara anului 2014, în oraș a fost lansat Transilvanya Quest, un program interactiv care combină turismul cu jocuri și activități relaxante.

Proiectul constă în descoperirea Clujului sau a unor spații exacte din oraș, precum Gara sau Parcul Central, prin intermediul unor concursuri de tip treasure hunt sau prin rezolvarea unor puzzle-uri. „Jocul” se adresează tuturor celor interesați de aventură urbană și descoperirea unor locuri noi și istoria din spatele lor, indiferent că sunt locuitorii orașului sau turiști români sau străini.

În prezent, Transylvania Quest propune două tipuri de jocuri: unul asistat (ce include tururi și scenarii deja gândite de organizatorii jocului sau create special pentru o anumită locație sau tematică) și unul pe cont propriu (în care puteți descoperi locurile și misterele orașului fără a avea îndrumare din partea organizatorilor).

Redescoperă frumusețea Clujului

Un alt mod de a descoperii Clujul, într-o zi de duminică, este prin participarea la tururile ghidate organizate de Teodora Pleşa, persoana din spatele proiectului „Redescoperă frumusețea Clujului”.

Teodora este o tânără, clujeancă get-beget născută și crescută în orașul de pe Someș, care organizează plimbări de (re)descoperire a frumuseții Clujului, pentru oricine este pasionat de istorie, arhitectură și plimbări, fie el cunoscut, necunoscut, român sau străin.

Astfel, în fiecare după-amiază de duminică, grupuri de oameni își dau întâlnire, prin intermediul paginii de Facebook a proiectului „Redescoperă frumusețea Clujului”, într-o locație dinainte stabilită şi apoi se plimbă prin cartierele orașului, timp de aproximativ două ore.

Tururile ghidate organizate de Teodora Pleşa sunt puțin atipice față de cele obișnuite, pentru că nu urmăresc doar prezentarea principalelor obiective turistice din oraș, ci descoperirea Clujul, la pas. Plimbările Teodorei au la bază trei criterii importante: recreere, vizitare şi închegarea de noi prietenii.

Tururi ghidate de Zilele Culturale Maghiare

Deși au loc doar timp de câteva zile pe an, în tururile ghidate din cadrul Zilelor Culturale Maghiare puteți afla lucruri interesante despre numeroase obiective turistice din oraș precum Cimitirul Central (și personalitățile înmormântate aici), Piața Unirii și Biserica Sf. Mihail (unde veți avea ocazia să urcați și în turnul ei), Piața Muzeului, precum și toate clădirile și monumentele istorice din centrul orașului.

Cover -
Picture of Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *