Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Unde poți face echitație în județul Cluj?

Echitația este un sport cu vechime în județul Cluj. Primul centru ce echitație de aici a fost înființat în anul 1902 în localitatea Jucu.

Nobilii și regii români sau străini veneau aici pentru a-și alege caii pe care apoi îi foloseau atât pentru paradă, cât și pentru război. Mai târziu, caii de rasă crescuți și dresați în Cluj au câștigat concursuri internaționale de renume, poziționându-se pe primele locuri alături de cai din țările occidentale cu tradiție în hipism.

Interesul clujenilor pentru călărie s-a păstrat și în prezent. În județul Cluj există atât baze sportive în care sunt dresați cai de rasă pură și se antrenează jonkey care apoi participă la concursuri naționale și internaționale, cât și centre de echitație pentru agrement, unde clujenii pot ieși la o plimbare călare pe cal, pe dealurile din jurul Clujului.

Baza de echitație „Transilvania Sport Horse”

Unul dintre locurile unde clujenii au posibilitatea să urmeze cursuri de călărie la este baza de echitație „Transilvania Sport Horse”. Aceasta se află în localitatea Jucu, la aproximativ 20 de kilometri de Cluj-Napoca, pe terenul fostei herghelii de stat, una dintre cele mai vechii din țara noastră, cu o vechime de peste 100 de ani și recunoaștere internațională încă din timpul regalității.

Potrivit unui articol apărut în presă locală, herghelia de la Jucu a fost înființată în anul 1902. Aceasta a funcționat câțiva zeci de ani, până imediat după revoluție, când a fost abandonată. Herghelia de cai de la Jucu a fost însă redeschisă în anul 2000, după ce a fost achiziționată de societatea româno-norvegiană Transilvania Sport Horse Company, după care a fost și redenumită.

În prezent în herghelia de la Jucu sunt crescuți și îngrijiți cai din rase precum Holstein, Oldenburg, Hannover sau Westfalen, aduși din țările occidentale cu tradiție în hipism.

Cei care doresc să învețe pot participa la cursuri simple de călărie, călărie pentru agrement, dar și cursuri intensive de echitație, cu scopul participării la diferite concursuri naționale și internaționale.

Baza hipică „Incitato”

Clubul de echitație „Incitato” este unul dintre primele baze de acest gen înființate în județul Cluj de către Biró Á. Attila, antrenor și călăreț.

Baza hipică „Incitato” a fost înființată în anul 2000 și este poziționat în cartierul Gheorgheni, la capătul liniei de transport numărul 32, pe un teritoriu care a aparținut Regiei Naționale a Pădurilor „Romsilva”. „Incitato” este singura școală profesionistă de echitație din județ a cărui activitate principală este pregătirea cailor și a sportivilor pentru competițiile de sărituri peste obstacole.

Potrivit site-ului bazei hipice „Incitato” cei interesați de acest sport se pot înscrie încă de mici la cursurile de călărie, clubul oferind lecții de echitație pentru copii cu vârste cuprinse între 9-14 ani. De asemenea, pentru cei care nu doresc să facă performanță în acest sport aici se pot relaxa prin plimbări călare atât în cadrul bazei de echitație, cât și pe dealurile din apropierea ei.

Centrul de echitație „Napoca Sport Horse”

Aflat la 15 km de Cluj-Napoca, în localitatea Sălicea, Centrul de echitație „Napoca Sport Horse” este plasat la marginea unei pădurii cu o priveliște încântătoare către valea Sălicei. Dincolo de centrul de echitație se întind hectare întregi de dealuri și păduri, un spațiu ideal pentru o plimbare călare în aer liber.

Centrul de echitație „Napoca Sport Horse” a fost înființat în anul 2009 şi este proprietatea antreprenorului clujean Alin Cătinaş. Aceste este primul club de călărie din județul Cluj care este amenajat la standarde internaționale, el dispunând de manej acoperit, tribune, boxe, șelărie, vestiare şi jgheaburi.

„Napoca Sport Horse” se adresează atât sportivilor de performanță, cât și călăreților amatori. Pentru cei interesați de performanță aici se pot urma cursuri de echitație în urma cărora jockey se pot înscrie la concursuri naționale și internaționale. De asemenea, pentru cei care sunt doar dornici de o plimbare călare, centrul le pune la dispoziție trasee atât în interiorul său, cât și în afară, în pădure sau pe dealurile din apropiere, împreună cu un însoțitor din cadrul centrului.

Clubul de echitație „Furioso”

Un alt loc în care se poate face echitație în județul Cluj este clubul „Furioso”, aflat la intrarea în localitatea Topa, la 30 de kilometrii de Cluj-Napoca.

Potrivit site-ului FăSport.ro, clubul oferă în principal lecții de echitație sportivă acesta deținând peste 20 de caii de rasă, ideali pentru competiții, precum Pur-Sânge Englez, Furioso sau Haflinger. De asemenea, în proprietatea clubului se află și un cal de competiții românesc cu care s-a obținut locul I la concursuri din Austria, Italia, Belgia, țări în care acest sport este foarte bine dezvoltat.

Pentru cei care doresc să facă echitație de performanță, aici se organizează astfel de cursuri, pe diferite nivele de dificultate. Un curs de începători include 12 lecții şi se desfășoară pe durata a maximum 2 luni de zile.

Centru de echitație „Deska”

Centru de echitație „Deska” se află în Valea Gârbăului la doi kilometrii de Cluj-Napoca. Acesta este singura bază de echitație din județ care este axată pe turismul ecvestru (adică trasee de călărie pentru turiști) în detrimentul cursurilor de echitație sportivă.

Potrivit unui articol apărut în Ziarul Financiar, centrul de echitație „Deska” a fost înființat de doi clujeni pasionați de cai, Mugur Pop și Alin Tarța, „pornind de la premisa că turismul ecvestru e un domeniu cu șanse mari de dezvoltare într-o țară care pentru mulți occidentali reprezintă un loc ideal de refugiu în ruralitate și în natură”.

Traseele oferite de cei doi clujeni pot fi:

– de o zi: în jurul Clujului, prin pădurea Făget, rezervație peisagistică, cu oprire la lacul Miceşti

– de un weekend: de la Cluj la Cheile Turzii

– de trei zile: pe traseul Cluj – Colții Trăscăului – Cetatea Coltești și retur

– de cinci zile: traseul de aventură Cluj – Sarmizegetusa Regia

– de şapte zile: pe traseul Cluj – Muntele Mare (1.826 metri) – Platoul Padiş şi retur

În afara centrului de echitație Deska, călărie de agrement se poate face și la Resort Wonderland Cluj (în livada Palocsay pe sensul de coborâre dinspre comuna Feleacu spre Cluj-Napoca), Domeniul Regilor (în localitatea Ciurila situată la o distanță de 15 km față de Cluj-Napoca), Clubul Hipic (în localitatea Florești, pe strada Tăuților) sau la hergheliile din localitatea Sânpau (situată la o distanță de 24 km față de Cluj-Napoca).

Cover -
Picture of Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *