Search
Generic filters
Exact matches only

Ziua Universală a Iei, sărbătorită la Cluj-Napoca

Ziua Universală a Iei, sărbătorită de Sânziene, pe 24 iunie, va fi comemorată și la Cluj-Napoca. Cu această ocazia va avea loc o expoziție de costume tradiționale românești, târgul Muzeului Etnografic al Transilvaniei și un flashmob la care vor participa mai multe ansambluri populare.

Cel mai important eveniment al acestei sărbători este vernisajul expoziției „Ținută, culoare, stil – Cămașa țărănească de altădată din Colecțiile Cantacuzino și Brătianu” care va prezentă două colecții de haine populare încă neexplorate, de o remarcabilă valoare științifică și culturală: colecțiile Sabina Cantacuzino și Eliza Brătianu, ce fac parte din patrimoniul muzeului Etnografic al Transilvaniei. Vernisajul expoziției va avea loc de la ora 18.00.

Doamnele Eliza Brătianu și Sabina Cantacuzino – soția și, respectiv, sora marelui om de stat Ionel I. C. Brătianu – au donat în anul 1934 Muzeului Etnografic al Ardealului cele două colecții personale de costume populare. În total, acestea cuprind un număr de 191 de piese de port, în cea mai mare parte ii, realizate în ultimul sfert al secolului al XIX-lea –începutul secolului al XX-lea, provenind din diverse zone etnografice din România.

„În cadrul portului femeiesc tradițional românesc, cămașa a constituit întotdeauna piesa principală: a păstrat de-a lungul unei perioade lungi elemente arhaice (elemente de croi, tehnici de decorare, ornamentică); a marcat apartenența comunitară printr-o unitate structurală și decorativă clară în cadrul diferitelor zone etnografice; a evidențiat în cel mai înalt grad (prin calitatea materialelor și a execuției) statutul social-economic și personalitatea purtătoarei. Numită local ie, cămeșe, spăcel, ciupag etc., ea a intrat în conștiința publică cu prima denominație, devenită generică”, au afirmat organizatorii evenimentului.

Expoziția este realizată în cadrul proiectului „Clujul omagiază Ziua Internațională a Iei”, realizat cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca, sub egida şi pentru susținerea candidaturii orașului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.

Expoziție de ii, târg etnografic și flashmob

Născută la inițiativa comunității online „La Blouse Roumaine”, Ziua Universală a Iei a ajuns la cea de-a treia ediție și mobilizează din ce în ce mai multe organizații și comunități din întreaga lume.

Anul acesta Muzeul Etnografic al Transilvaniei se alătură acestei inițiative pentru a doua oară, prin organizarea mai multor evenimente. Astfel, de la ora 10.00, la Muzeul Etnografic va avea loc deschiderea târgului etnografic, eveniment la care vor lua parte și creatoarele populare Elvira Gavriș (Bedeciu), Marioara Șaitiș (Bedeciu), Viorica Copaci (Râșnov), Veturia Suciu (Cojocna).

De asemenea, de la ora 16.00, în Piața Avram Iancu și în Piața Unirii se va organiza un flashmob la care vor participa: Ansamblul „Jucăușii de pe Someș” din Cluj-Napoca, Ansamblul „Muguri de dor” din Palatca, ceterașul Lia Pop din Frata și mai mulți voluntari.

Evenimentul se va continua de la ora 18.00 cu vernisajul expoziției „Ținută, culoare, stil – colecția Brătianu-Catacuzino”, ce va avea loc la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Celebrarea „Zilei Universale a Iei” se va încheia cu două evenimente „Obicei de Sânziene” cu Asociația Zestrea și „Joc cu ceterași de la Frata” ce vor avea loc, de la ora 20.30 la Muzeul „Poarta de su` Feleac” din Colonia Sopor.

Newsletter

Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *