Search
Generic filters
Exact matches only

10 cărți interesante pentru copiii mai mari

Pasiunea celor mici pentru citit poate fi dezvoltată doar în cazul în care copilului îi place să citească și vrea să pătrundă în universul ascuns al cărților. Totuși, cu puțină îndrumare din partea părinților, acest lucru poate fi obținut. Odată ce micuții au prins obiceiul educativ, este bine să îl dezvolte pe măsură ce aceștia cresc. Dacă ai un copil trecut de 10 ani, căruia îi place să citească, iată câteva cărți care ar putea să i se pară interesante:

Aventurile lui Tom Sawyer, Mark Twain

Aventurile_lui_Tom_Sawyer

Sursă foto: Wikipedia

Aventurile lui Tom Sawyer este o carte devenită clasică, care îi va duce pe copii într-o aventură imaginară alături de personajul principal. Tom Sawyer este un băiat năzdrăvan dintr-un sat american de pe malul fluviului Mississippi. Cartea îl va plimba pe copilul tău în trecut, în secolul XIX, unde Tom și prietenii săi sclavul Jim și Huckleberry Finn trec printr-o aventură interesantă.

Seria Harry Potter, J. K. Rowling

harry-potter

Sursă foto: Pixabay

Seria Harry Potter a scriitoarei britanice J. K. Rowling a devenit rapid parte din literatura contemporană valoroasă și probabil că își va găsi calea către lista cărților care fac parte din literatura clasică. De-a lungul celor 7 cărți, cititorii pot să îl urmărească pe Harry Potter, un copil care descoperă că este magician atunci când își primește scrisoarea de admitere la Școala de Magie și Vrăjitorie Hogwarts. Fiecare volum povestește o nouă aventură pe care Harry Potter o are de-a lungul fiecărui an de studiu la Hogwarts.

Băiatul care a înotat cu pirania, David Almond

baiatul care a inotat cu pirania

Sursă foto: Goodreads

Povestea lui Stanley Potts, un băiat orfan care a decis să fugă de la casa unchiului său, unde era obligat să muncească de dimineața până seara la fabrica de conserve, este una despre aventură. Cartea simbolizează trecerea de la comportamentul copilăros (de care dă dovadă și Stanley la început) către comportamentul de om matur, arătând dezvoltarea personajului pe parcursul narațiunii.

Coraline, Neil Gaiman

coraline

Sursă foto: Amazon

Coraline este o fată care se mută într-o casă veche alături de părinții ei. Într-una din camerele din casă există o ușă încuiată, de care Coraline este tare curioasă. Într-o zi, fetița o deschide, ca să constate că în spatele ei se află doar un zid de cărămidă, dar când aceasta o deschide a doua oară, ea pășește într-un univers paralel, unde părinții ei sunt mult mai iubitori. Totuși, Coraline descoperă că în acest univers părinții ei erau monștrii și că plănuiau să o păstreze pentru totdeauna, alături de alți copii pe care îi țineau închiși în pivniță. Deși pare a fi o carte înfricoșătoare, aceasta este una ideală pentru copii, iar Coraline este simbolică pentru lupta pe care o duce fiecare copil cu lucrurile care îl înspăimântă.

Cronicile din Narnia, Clive S. Lewis

narnia

Sursă foto: Amazon

Seria de 7 romane, cunoscute acum sub denumirea „Cronicile din Narnia”, este o poveste interesantă despre o lume magică cu animale care vorbesc, vrăjitori buni și vrăjitori răi. O fată pe nume Lucy descoperă calea spre această lume magică prin ușa unui dulap și, odată ajunsă acolo, aceasta are parte, alături de frații ei, de câteva aventuri care o vor face să își descopere menirea în viață.

Momo, Michael Ende

momo

Sursă foto: Goodreads

Momo este o fetiță magică, care locuiește singură într-un oraș fără nume. La ea vin oamenii care au nevoie de ajutor, iar aceasta le oferă ajutorul de care au nevoie și fericire. Celor care sunt fricoși le dă curaj, celor timizi le oferă încredere și așa mai departe. Însă, pe măsură ce Momo ajută oamenii, observă că dorințele acestora devin din ce în ce mai materialiste. Odată ce a stabilit care este cauza acestui fapt, Momo încearcă să remedieze problema, pentru a putea continua să le ofere oamenilor fericire.

Matilda, Roald Dahl

Matilda

Sursă foto: Wikia

Este foarte puțin probabil să nu cunoști filmul cu micuța vrăjitoare Matilda. Acesta este bazat pe cartea scrisă de Roald Dahl și chiar dacă unele elemente din carte nu mai au sens în zilele noastre, povestea fetiței care luptă împotriva directoarei școlii, care este rea și violentă, cu șiretlicuri și puțină magie, este una care merită citită de toți copiii.

Vrăjitorul din Oz, L. Frank Baum

vrajitorul din oz

Sursă foto: Simon and Schuster

Povestea clasică a lui Dorothy și a câinelui său Toto, care au fost duși de o tornadă într-un tărâm necunoscut, este una care nu va dispărea prea curând. Fata încearcă să își regăsească drumul spre casă, însă, pe parcurs, ea întâlnește trei personaje cruciale poveștii – leul fricos, omul de tinichea și sperietoarea de ciori. Alături de aceste trei personaje, Dorothy își va găsi calea spre Vrăjitorul din Oz, care o va ajuta să scape de Vrăjitoarea din Vest și să ajungă acasă. Tot acesta, oferă celor trei personaje fantastice curaj (pentru leu), minte (sperietorii de ciori) și o inimă (omului de tinichea).

Alice în Țara Minunilor, Lewis Carrol

alice

Sursă foto: Cargo colletive

O altă poveste clasică ce merită citită de către copii este Alice în Țara Minunilor. Alice este o fetiță care are parte de o aventură în Țara Minunilor, după ce aceasta a picat într-o vizuină de iepure. Acolo, Alice va întâlni personaje consacrate precum Pălărierul Nebun sau Iepurele, dar și personaje rele precum Regina de Inimă Roșie, care severă capul tuturor celor care nu erau așa cum îi convenea ei. În Țara Minunilor Alice trece prin câteva aventuri interesante și devine martor într-un proces inițiat de Regina de Inimă Roșie. Când Alice începe să crească, regina îi ordonă să părăsească regatul sau îi va severa capul.

Cartea Junglei, Rudyard Kipling

cartea junglei

Sursă foto: Amazon

Cartea Junglei este o carte în care autorul îmbină elemente mitice cu elemente fantastice și cu magia, pentru a da viață animalelor din junglă, dar și pentru a spune povestea lui Mowgli, un băiețel abandonat în junglă, care a fost crescut de lupi, cu ajutorul pitonului Kaa, a ursului Balloo și a panterei negre Baghera. În spatele poveștii se ascund motive de autodescoperire și respectarea legii.

Newsletter

Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *