Misiunea unui copil în primii ani de viață este de a se juca. Asta este felul lui de a descoperi lumea în care au ajuns, prin joacă. El învață din orice activitate, iar cu cât petreci mai mult timp cu el, cu atât va înțelege mai bine anumite lucrurile și își va dezvolta toate simțurile.
Primii ani sunt dedicați unui complex proces de asimilare, astfel că micuțul este asemănat cu un burete care absoarbe toate informațiile și experiențele pe care le primește. Trebuie să fii în permanență alături de el, iar odată cu dezvoltarea fizică, să-l ajuți să-și dezvolte și partea emoțională și inteligența.
Copiii sunt foarte curioși atunci când sunt mici, această curiozitate fiind activată de fenomenele naturii și de felul în care ei percep lucrurile care îi înconjoară. Astfel, cu fiecare întrebare și răspuns pe care îl primește, copilul își consolidează baza de cunoștințe și abilități și își dezvoltă în același timp altele noi.
Ce fel de jucării să alegi pentru copii până 12 luni?
Sursa foto: Natalia Nazarenko Vladimirovna
La naștere, creierul bebelușului este alcătuit dintr-o serie de conexiuni neurologice care nu sunt structurate și legate între ele. Experiențele pe care copiii le au în primele luni din viață ar trebui să-i ajute să-și formeze aceste conexiuni cerebrale. Și aici intervine munca noastră ca și părinte, să-l ajutăm în tot acest proces critic de dezvoltare cognitivă. Și cum putem să-l ajutăm mai bine decât prin intermediul jucăriilor, poarta lor spre lumea necunoscută?
Astfel, pentru copiii de 3-6 luni alege jocuri de îndemânare și coordonare, care să-l ajute să-și dezvolte abilitățile motorii. Pentru această grupă de vârstă, biluțele viu colorate sunt adevărați prieteni de joacă.
Copiii iubesc foarte mult animalele, iar pentru cei între 6 și 12 luni alege jocuri care să-l ajute să învețe să recunoască anumite animale și sunete. O căsuță-fermă este alegerea perfectă, în plus, aceasta va fi și o adevărată fascinație pentru ei!
Ce fel de jucării educative să alegi pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani?
Sursa foto: Cromary
Abilitățile pe care copiii de până în 3 ani trebuie să le dezvolte sunt legate de abilitățile sociale (felul cum interacționează cu persoanele din jurul lor), abilitățile motorii (stat în funduleț, mers în picioare), abilitățile cognitive (capacitatea de a gândi, de a memora, de a judeca) și abilitățile de vorbire (dezvoltarea vocabularului, limbajul corpului, gesturile folosite). Astfel, jucăriile pe care le alegeți trebuie să fie în concordanță cu dezvoltarea celui mic. Nu contează numai să arate cât mai bine, să fie cele mai frumoase, contează și modul în care îi ajute să-și dezvolte anumite aptitudini.
Pentru copii din această grupă de vârstă, alegeți jocuri Lego sau puzzle, care le dezvoltă gândirea și imaginația, jocuri de rol cum ar fi hrănirea, îmbrăcarea, punerea la somn a păpușilor, flashcards sau cartonașe pentru memorie și logică, precum și diverse instrumente muzicale pentru dezvoltarea simțului auditiv.
În concluzie, atunci când alegi o jucărie educativă pentru copilul tău, ține în primul rând cont de vârsta acestuia și de abilitățile pe care trebuie să și le formeze odată cu dezvoltarea fizică.