Scene din filmele americane în care elevii „populari” și impunători își hărțuiesc colegii mai slabi decât ei din punct de vedere fizic, dar cu rezultate mai bune la învățătură sunt cât se poate de reale și se întâlnesc în toate școlile din lume, din totdeauna. Cu toții fie am văzut scene de acest gen, fie am fost hărțuiți când am fost elevi.
Umilirea colegilor vine din nevoia de exercitare a puterii și este în natura firii umane. Oricine simte că este superior (fie fizic, intelectual sau financiar) are tendința să își arate puterea, să se impună în fața celorlalți. Adulții pot să își controleze aceste „ieșiri”, însă celor mici le este greu să își gestioneze puterea.
Dacă sunteți părintele unui copil cu porniri de manifestare a puterii trebuie să discutați cu el și să îl faceți să înțeleagă că se poate face respectat în cercul de prieteni în alte moduri și nu prin umilirea colegilor mai slabi. De exemplu, îl puteți pune să își imagineze cum s-ar simți dacă el ar fi cel umilit sau hărțuit la școală; de asemenea, trebuie învățat să își stăpânească tendința de agresivitate și să își respecte și ajute colegii mai slabi decât el din toate punctele de vedere. Cel mai bun punct de pornire este exemplul propriei persoane pentru că, se știe, copiii au obiceiul să copieze ceea ce văd la adulți și în familie.
Dacă vă veți respecta copilul și el va ști să îi respecte pe cei din jur, dacă veți fi calm și copilul va ști cum să fie și el calm.
Dacă copilul vostru este cel hărțuit, și în cazul acesta comunicarea și controlul propriilor emoții trebuie să fie cheia. Vă veți da seama că cel mic are o problemă pentru este morocănos, refuză să mai meargă la școală, are hainele rupte sau murdare, îi lipsesc lucruri.
Când avem de-a face cu un copil hărțuit de colegi este bine să îl convingeți să spună cine sunt cei care îi cauzează problemele, iar apoi ca părinți să mergeți la școală și să discutați cu dirigintele sau învățătorul.
Copilul trebuie învățat să nu arate că se teme, adică să își stăpânească frica. De asemenea, nu trebuie să se enerveze dacă este tachinat pentru că este exact ceea ce își dorește agresorul. Este indicat să evite pe cât posibil agresiunea fizică, să nu intre în conflicte fizice cu cei care îl hărțuiesc.
Contează foarte mult și poziția corpului în fața celui care îl hărțuiește. Dacă va adopta o poziție dreaptă, dar nu rigidă, cu spatele drept și îl va privi în față, colegul care își manifestă puterea va fi intimidat și va bate în retragere.