Istorie
Leagănul se identifică, în tradiție, cu începuturile promițătoare ale lucrurilor mărețe de mai târziu și asta nu întâmplător, ci datorită faptului că, prin mișcările sale pendulatorii, leagănul este un simbol străvechi al legăturii pământului cu cerul, cu ciclurile cosmice și ale naturii. Mai târziu, leagănul a fost văzut, printre altele, ca o modalitate de calmare a bebelușului și chiar a copiilor mai mari. În tradiția românească, leagănul a făcut dintotdeauna obiectul mai multor superstiții, dar nu a încetat să fie un element central în viața bebelușului; de fapt, tocmai de aici se trag toate practicile și credințele despre leagănul copilului: acesta este exclusiv locul bebelușului și modul prin care el își marchează spațiul în casă și chiar în ierarhia familială. De asemenea, în timpurile mai vechi, bebelușul nu avea și un pătuț special, leagănul reprezentând locul în care își petrecea majoritatea timpului.
Actualitate
Revenind la timpurile noastre, leagănul pentru bebeluși este departe de a fi considerat un moft. Acesta a rezistat probei timpului prin însăși utilitatea sa, fiind folosit de către tinerele mămici imediat după naștere și până când copilașul începe să meargă. Un bebeluș are nevoie de supraveghere și asistență permanentă, chiar și în timpul somnului, iar leagănul oferă nu doar un spațiu dedicat copilului, ci și posibilitatea de a-i crea condiții optime de odihnă și somn în primii ani din viață. Aceste două funcții principale ale unui leagăn îl recomandă ca piesă indispensabilă tinerelor cupluri de părinți.
Avantaje
Utilizarea unui leagăn pentru bebeluși are foarte multe avantaje, dacă se face în mod corespunzător. Ca spațiu, acesta trebuie să fie văzut ca o prelungire a pătuțului, în sensul că trebuie menținut curat, cu un suport confortabil și ergonomic (saltea, păturică) și poziționat într-o încăpere aerisită sau într-un spațiu deschis securizat. Leagănul calmează bebelușul agitat, imitând mișcările ritmice pe care le-a simțit în perioada intrauterină. Un alt plus pe care leagănul îl aduce în viața noului născut se referă la sănătatea lui. Modelele moderne introduc, în designul lor, module care produc vibrații ușoare ce pot calma durerile provocate de colici.
Mai mult, existența unui leagăn în camera de joacă îi oferă mamei un moment de respiro și posibilitatea de a-și alinta copilașul în alt mod decât ținându-l în brațe. Folosind scurte melodii (majoritatea modelelor existente vin deja cu această opțiune), jucării, mângâieri, gimnastică ușoară, în timp ce se acționează și leagănul, interacțiunea dintre bebeluș și părinți se diversifică și ajută, în timp, la dezvoltarea cognitivă și emoțională.
Dezavantaje
Dezavantajele unui leagăn pentru bebeluși sunt minime, dacă se respectă condițiile de utilizare, adică nedepășirea greutății indicate de producător și supravegherea neîntreruptă pe timpul utilizării acestuia.