Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

10 cele mai frumoase locuri din Țara Hațegului

Hațeg, un orășel cochet, de munte, aflat la poalele munților Retezat, în județul Hunedoara este considerat centrul uneia dintre cele mai atractive zone turistice din România. Hațegul este situat în depresiunea Țara Hațegului, o excursie în aceste locuri fiind o adevărată călătorie în timp, până în perioada dinozaurilor.

O destinație pitorească pentru vacanța de vară este Țara Hațegului, depresiunea din județul Hunedoara în care este situat orașul Hațeg. Nu trebuie să te descurajeze faptul că este o localitate mică, cu aproximativ 10.000 de locuitori. În ciuda acestui fapt, Hațegul și împrejurimile lui sunt pline de atracții turistice care sunt pe placul iubitorilor de istorie, al amatorilor de natură și al pelerinilor.

În primul rând, trebuie să știi cum ajungi în acest orășel pitoresc. Este accesibil pe șosea, fiind situat pe DN66, la 40 de kilometri de Deva, reședința județului Hunedoara și la 70 de kilometri de Caransebeș. Se poate ajunge și cu trenul, dar trebuie să cobori în gara Subcetate, iar de acolo taxiul este singura variantă pentru a ajunge în oraș. Dacă te hotătăști să vizitezi Țara Hațegului își recomand 10 obiective turistice pe care nu trebuie să le ratezi, iar dacă ești în căutare de cazare în zonă, poți găsi aici.

Sarmizegetusa Ulpia Traiana

Sarmizegetusa-ulpia-traiana_60110041

Sursă foto: © Svlase

Sarmizegetusa Ulpia Traiana a fost capitala Daciei, după ce a fost cucerită de romani. Colonia Ulpia Traiana a fost ridicată între anii 108-110. S-a construit mult în acest oraș antic, cea mai mare construcție, amfiteatrul, având o capacitate de 5.000 de persoane. În prezent, aceasta aparține administrativ de comuna Sarmizegetusa, la 15 kilometri de Hațeg, pe DN 68 Hațeg – Caransebeș.

În localitatea Sarmizegetusa se află și un muzeu în care sunt expuse obiecte descoperite în urma excavațiilor arheologice. Mare parte din fostul oraș antic este încă sub pământ. Află mai multe lucruri intersante despre capitala Daciei de pe Wikipedia și află aici unde poți să te cazezi în zonă.

Sarmizegetusa Regia

sarmizegetusa-regia_44258949

Sursă foto: © Antaltiberiualexandru

Cetatea Sarmizegetusa Regia a fost capitala Daciei pre-romane și cel mai important centru militar, politic și religios. Se estimează că a fost ridicată în secolele III – II î. Hr. Se află în Munții Orăștiei și este considerată centrul spiritual al dacilor. Este un loc cu o încărcătură istorică deosebită, stârnind interesul arheologilor și istoricilor din toate colțurile lumii. Pe Wikipedia poți descopri mai multe lucruri interesante despre Sarmizegetusa Regia.

Rezervația de zimbri Slivuț

bizon-zimbru_30079224

Sursă foto: © Ioan Alexandru Todor

Are o suprafață de 50 de hectare, se află la intrarea în Hațeg, dinspre localitatea Simeria. Este ușor de ajuns în rezervație, fiind plasată chiar lângă șosea.

Este primul loc din România în care au fost aduși zimbri, în anul 1958. Acum, în rezervația Slivuț sunt șapte zimbri. În toată lumea, mai sunt doar 3.000 de exemplare de zimbrii.

Valea Dinozaurilor

valea-dinozaurilor

Sursă foto: Cluj.com

După ce ați vizitat zimbri, mergeți să vedeți Valea Dinozaurilor, locul în care trăiau celebri dinozauri pitici, acum 70 de milioane de ani.

Valea Dinozaurilor este o potecă tematică pe traseul Sânpetru – Ohaba Sibișel – Nucșoara, situată la o aruncătură de băț de Hațeg. Este traseul pe care, acum 120 de ani, au fost descoperite primele fosile de dinozaur. Aceasta se află în Geoparcul Dinozaurilor, una dintre principalele atracții turistice din Țara Hațegului. Poți afla mai multe despre acesta de pe site-ul oficial sau de pe Wikipedia.

Parcul Național Retezat

parcul-national-retezat_20936654

Sursă foto: © Alberto Grosescu

Vârful Retezat se observă din Hațeg, acoperit cu zăpadă până vara târziu. Este doar unul din vârfurile din Parcul Național Retezat. Se pot face trasee montane de diferite grade de dificultate, la capătul cărora veți vedea lacuri glaciare sau piscuri abrupte. Despre Retezat, se spune că este muntele cu ochi albaștri datorită numeroaselor lacuri glaciare și tăuri. Să nu fiți surprinși dacă pe trasee vă veți întâlni cu capre negre și căprioare care vor sta să le fotografiați. Află mai multe informații despre acest parc național de pe site-ul oficial.

Mănăstirea Prislop

manastirea-prislop_20230298

Sursă foto: © Silviu-florin Salomia

Mănăstirea Prislop a ajuns celebră în ultimii ani datorită numărului foarte mare de pelerini care merg să se roage la mormântul lui Arsenie Boca. Aceasta se află la doar 16 kilometri de Hațeg, pe șosea, pe direcția Hațeg – Silvașu de Jos – Silvașu de Sus – Mănăstirea Prislop. Dacă nu aveți autoturism propriu, este dificil de ajuns pentru că nu sunt autobuze.

Mănăstirea a fost ridicată într-o poieniță, înconjurată de dealuri. Este unul dintre cele mai liniștite și pitorești locuri din zonă. A fost ctitorită în a doua parte a secolului al XIV-lea. O perioadă, starețul mănăstirii a fost Arsenie Boca, despre care se cunosc acum atât de multe lucruri. La mănăstirea Prislop este înmormântat Arsenie Boca, unul dintre cele mai importante locuri din țară pentru pelerini. De pe Wikipedia poți afla alte informații interesante despre aceasta mănăstire medievală.

Fânațele cu narcise

fanatele cu narcise

Sursă foto: © BunăDimineața.ro

Dacă ajungeți în Hațeg, primăvara, în aprilie-mai, treceți și pe la Fânațele cu narcise, o poiană de câteva hectare bune, în comuna Sălașu de Sus. Pentru a ajunge la această locație, mergeți pe DN 66 pe direcția Hațeg-Petroșani, iar în localitatea Ohaba de sub Piatră, virați la dreapta și îndreptați-vă spre Sălașu de Sus. Poiana cu narcise este ușor de reperat, fiind lângă șosea.

Castelul Kendeffy

1024px-CastelulKendeffy_(10)

Sursă foto: Wikipedia

Se află la marginea orașului Hațeg, pe DN 66. A fost construit în 1782 de familia de nobili Kendeffy care aveau nevoie de o reședință în Țara Hațegului. Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din România, dar din păcate nu este exploatat la adevărata sa valoare.

Biserica din Densuș

biserica-densus_43427633

Sursă foto: © Andrei Alexa

Este unul dintre cele mai vechi biserici de rit bizantin din România, construită în secolul al XIII-lea. Este declarată monument istoric și se face remarcată prin aspectul său straniu. Află mai multe despre isotria acestei biserici impresionante de pe Wikipedia.

Cetatea Colț

800px-Colt2

Sursă foto: Wikipedia

Cetatea se află pe teritoriul satului Suseni, pe DJ 686, la intrarea pe valea Râușorului și la 3 km distanță de satul Râu de Mori. Datorită aspectului cetății și toponimiei locurilor, se presupune că acesta ar fi sursa de inspirație a romanului Castelul din Carpați de Jules Vernes. Poți afla de pe Wikipedia mai multe informații interesante despre această cetate medievală.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *