Search
Generic filters
Exact matches only

11 lucruri interesante despre reciclare

În ultimul timp oamenii au început să conștientizeze faptul că acțiunile lor pot avea o influență foarte mare asupra lucrurilor care îi înconjoară. Managementul deșeurilor a devenit o problemă tot mai mare odată cu creșterea populației de pe planetă și una dintre soluțiile viabile pe care le putem folosi este reciclarea.

Rata poluării și numărul de îmbolnăviri ar putea scădea foarte mult dacă vom începe să reciclăm ceea ce se poate recicla. De asemenea, costurile de producție ar scădea pentru foarte multe produse, iar noi am avea un mediu mai curat și mai sănătos. Iată câteva dintre cele mai interesante lucruri despre reciclare:

 1. Peste 75% din deșeuri pot fi reciclate însă momentan rata reciclării este de numai 30%.
 2. Reciclarea cutiilor de aluminiu salvează 95% din energia necesară pentru a produce aluminiu nou din bauxită.
 3. Dacă vom recicla o tonă de hârtie vom putea salva 17 copaci maturi, aproximativ 21000 de litri de apă, un spațiu de 3 metri cubi la groapa de gunoi, 2 barili de petrol și 4000 de kw/h energie electrică.
 4. Sticla poate fi reciclată la infinit, fiind singurul material care are această calitate.
 5. Numai 10 % din ziarele comercializate în Statele Unite ale Americii ajung să fie reciclate, pe când restul de 90% ajung la gunoi. Acest lucru echivalează cu distrugerea a 500000 de copaci pe săptămână.
 6. În fiecare an un copac obișnuit poate curăța aerul de aproximativ 30 de kilograme de poluanți, așadar reciclarea hârtiei ar avea efecte foarte mari asupra mediului.
 7. Deși SUA reprezintă aproximativ 4% din populația lumii, americanii sunt pe primul loc în ceea ce privește poluarea. În fiecare an 250 de milioane de deșeuri sunt depozitate în această țară, pe când în Canada, de exemplu, avem numai 31 de milioane.
 8. În secolul trecut, până și oasele erau reutilizate pentru a obține nasturi sau gelatină. Aceasta din urmă era folosită în industria alimentară, pentru fotografii, lipici sau era folosită în industria procucătoare de hârtie.
 9. Reciclarea unei singure cutii de aluminiu este echivalentă cu salvarea unei cantități de energie electrică care este îndeajuns pentru a alimenta un televizor timp de trei ore.
 10. Peste 70% din produsele electronice destinate reciclării ajung în China, acolo unde există familii cu ateliere care se ocupă cu această activitate. Din păcate metodele lor sunt rudimentare și există riscuri mari atât pentru sănătatea celor care se ocupă de așa ceva, dar și pentru mediul înconjurător.
 11. Resturile de țigară se descompun în 12 ani, aluminiul are nevoie de 200 până la 500 de ani pentru a se biodegrada, încă campioana în ceea ce privește perioada necesară pentru biodegradare este sticla, aceasta având nevoie de 1 milion de ani pentru definitivarea acestui proces.

Educația oamenilor în ceea ce privește reciclarea, respectiv protecția mediului, va ridica standardele de viață atât pentru noi, dar și pentru generațiile viitoare. Nu este un efort prea mare din partea nimănui și toată lumea are de câștigat de pe urma acestei activități.

Tu cât de des reciclezi?

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *