Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

12 lucruri interesante despre vin

Vinul este una dintre cele mai vechi și mai cunoscute băuturi din lume. Istoria sa este cu cu adevărat fascinată mai ales pentru faptul că a evoluat odată cu civilizația umană.

Pentru a „înțelege” cu adevărat vinul avem nevoie de ani buni de studiu, însă cum nu avem atât de mult timp vă vom prezenta câteva lucruri cu adevărat interesante despre vin.

 1. Primul loc în lume la consumul de vin roșu este ocupat de China și poate acest fapt nu ar trebui să ne mire având în vedere populația acestui stat. Ceea ce e cu adevărat frapant este faptul că, în China, consumul de vin roșu pe cap de locuitor este de numai 1.9 litri, în timp ce liderul consumului pe cap de locuitor este Vaticanul, acolo unde se consumă 74 de litri de vin pe cap de locuitor.
 2. Călugării au avut un rol major în stabilirea procedurilor de realizare a vinurilor în Evul Mediu. Lor trebuie să le mulțumim pentru numărul mai redus al celor care se îmbolnăveau din cauza apei infectate cu tot felul de bacterii. Vinul și mai apoi berea au fost singurele surse sigure de băutură acum câteva secole pentru că alcoolul omora eficient bacteriile.
 3. Din câte se pare cele mai vechi rămășițe de vin s-au găsit în Iran și datează din era Neoliticului, având peste 6000 de ani, iar cea mai veche urmă de viță de vie cultivată a fost descoperită în Georgia.
 4. Frica de vin se numește Oenofobie, și da, chiar există oameni care suferă de această boală.
 5. Obiceiul de a ciocni paharele de vin provine din Roma antică. Acest lucru se realiza pentru ca oamenii să se asigure că nu vor fi otrăviți. Atunci când se ciocneau paharele, stropii săreau dintr-un pahar în altul și așa s-ar fi răspândit otrava și la cel care ar fi otrăvit băutura. În Grecia antică, gazda trebuia să bea prima din orice băutură  pentru a demonstra că nu e otrăvită.
 6. Femeilor le era interzis să bea vin în Roma antică, iar dacă era prinse de soțul lor în timp ce săvârșeau acest „delict”, aceștia aveau dreptul prin lege ca să le ucidă.
 7. În vechea civilizație egipteană nimeni nu consuma vin roșu pentru că aceștia credeau că în pahare se afla sângele oamenilor care au luptat împotriva zeilor și care au eșuat în tentativa lor. Așa explicau ei cauza stării de iraționalitate care apărea după consumul de vin.
 8. În Vietnam întâlnim cel mai ciudat mod de preparare a unui sortiment de vin. Dacă ajungeți acolo și doriți să aveți parte de senzații tari, atunci cereți ospătarului un pahar de vin de cobră. Această băutură se prepară din vin de orez și sânge de șarpe care va fi tăiat chiar în fața voastră pentru a vă asigura că e proaspăt. Ca și bonus se poate cere și inima șarpelui în pahar.
 9. Suedezul Richard Juhlin este campion mondial la recunoașterea vinului după miros. La un concurs desfășurat în anul 2003 el a reușit performanța să recunoască 43 din 50 de soiuri de vin, pe când locul 2 a nimerit numai 4 vinuri din 50.
 10. În Japonia există un SPA unde oamenii înnoată în ceai, cafea sau vin.
 11. Cea mai veche sticlă de vin din lume are aproape 1700 de ani și se află într-un muzeu din Germania.
 12. Scăderea performanței datorate consumului a două pahare de vin este echivalentă cu cea care rezultă în urma privării organismul de somn pentru 17 ore.

La sfârșitul anului 2014, România ocupă un onorabil loc 13 în topul mondial al țărilor producătoare de vin. Consumul moderat de vin, mai ales în cazul celui roșu, are o mulțime de efecte benefice asupra organismului.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *