Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
documentare Youtube
documentare Youtube

20 de canale de Youtube cu documentare

Pornit în anul 2005 ca un proiect inovator şi relativ nou în comunitatea virtuală, Youtube-ul a devenit în prezent o comoditate. Fie că dorim să ascultăm o nouă melodie, să ne menţinem în actualitate cu conflictele politice ale prezentului sau să învăţăm să facem un nod la cravată, platforma de video-sharing cunoscută sub numele de Youtube ne oferă această posibilitate.

Utilizată în principal ca sursă de entertainment, aceasta conţine şi o multitudine de canale folosite cu scop informativ, cum este şi exemplul celor ce prezintă documentare. În continuare vei descoperi 20 astfel de canale, care diferă în specificul temelor abordate, dar oferă o selecţie de documentare de calitate.

  1. DOCUMENTARY TUBE

Lansat în anul 2013 şi având în prezent peste 420,000 de abonaţi, DOCUMENTARY TUBE conţine o colecţie de videouri dedicată în principal subiectelor ştiinţifice, tehnologice şi istorice. Îl recomandăm cu căldură pasionaţilor de aviaţie, pentru că multe dintre filmuleţele prezentate abordează acest subiect, Celor care doresc să afle modul în care funcționează diferite obiecte sau mecanisme, le recomandăm seria How It Works a canalului de Youtube.

  1. RT Documentary

Controversata televiziune rusească RT deţine un canal adresat documentarelor a cărui calitate nu poate fi contestată. RTDoc prezintă o varietate de poveşti axate pe diverse subiecte, având la bază un numitor comun: acordarea acestora cu realitatea. O atenţie specială este dedicată ţărilor din fostul spaţiu sovietic, dar şi conflictelor curente din aria respectivă.

  1. Free Documentary

Free Documentary combină aspectul familiar al unor poveşti reale şi crude cu o minunată calitate vizuală şi imagini spectaculare. Acesta pune la dispoziţie peste 200 de videouri aparţinând unor diverse domenii, ce variază de la prezentări ale unor oraşe, la documentare asupra vieţii sălbatice din diferite ţări exotice.

  1. Documentary Channel

Cu un număr mai redus de abonaţi, Documentary Channel se distinge de alte canale prin specificul documentarelor prezente. Astfel că, dacă urmăriţi ceva ce nu se încadrează în normele generale ale unui documentar clasic, aţi ajuns în locul potrivit. Pe lângă subiecte ca sănătate şi tehnologie, Documentary Channel pune la dispoziţie documentare despre supranatural, secte religioase mai puţin cunoscute şi moduri în care lumea va lua sfârșit. Cu siguranţă, una dintre acestea o să vă atragă atenţia.

  1. Strange Mysteries

Ieşim pentru câteva momente din sfera a ceea ce este numit în termeni stricţi „film documentar”, aducând în discuţie un canal ce se situează la limitele acestei definiţii, dar care oferă fără niciun dubiu un conţinut bogat atât cantitativ, cât şi calitativ. Dacă dorești să cunoști mai mult despre misterele lumii, fapte reale, dar şi credinţe puternice ce au fost demonstrate ulterior a fi false te invităm să urmărești cu încredere conținutul acestui canal.

  1. National Geographic

Nu se poate alcătui o listă a celor mai bune canale cu documentare din spaţiul Youtube fără a menționa National Geographic. Probabil cea mai cunoscută televiziune din această ramură şi-a lansat canalul de Youtube încă din anul 2006, bucurându-se în prezent de un following considerabil. Având un program pentru fiecare zi a săptămânii, acesta te aduce mai aproape de poveştile care contează, întrecând în acelaşi timp limitele posibilului.

  1. The Documentary Network

Cu toate că The Documentary Network a redus nivelul de upload în ultimul an din cauza unor măsuri luate de Youtube cu privire la copyright, el rămâne unul dintre cele mai populare şi informative canale de acest tip. Punând la dispoziţie peste 150 de videouri, Documentary Network oferă atât explicaţii scurte ale unor probleme curente, cât şi abordări exhaustive ale unor subiecte de interes general.

  1. Jeff Quitney

Acest canal este unul dintre cele mai interesante din această listă datorită specificităţii sale. El preia documentare vechi din spaţiul american lansate între anii 1940-1960, îmbunătăţindu-le în toate aspectele lor: sunet, imagine, claritate. Chiar dacă acest canal nu oferă prea mult celor ce urmăresc subiecte actuale, el are rolul de a conserva o parte semnificativă din istoria lumii şi de a oferi o imagine asupra evoluţiei filmului documentar.

  1. VICE

O altă companie controversată de digital media ale cărei merite cu privire la calitatea documentarelor nu poate fi pusă la îndoială, este VICE. Prezent în spaţiul Youtube-ului chiar de la începuturile acestuia, canalul oferă o serie de documentare axate în principal pe perioada contemporană, unul dintre cele mai interesante din acesta prezintă procesul de printare 3D al armelor.

  1. Crash Course

Continuând seria canalelor diferite cu documentare prezente în vastul spaţiu al Youtube-ului, Crash Course modifică clasicul documentar de scurtmetraj oferind o serie de video-uri scurte ce compun într-un mod accesibil o analiză dezvoltată a subiectelor abordate. Recomandăm din cadrul acestuia seria ce abordează noţiuni generale ale filosofiei, prezentând scopul său pentru cei mai puţin iniţiaţi în tainele sale.

  1. WIRED UK

Canalul de Youtube al publicaţiei print şi online WIRED, oferă o imagine complexă asupra realităţii curente, în cadrul căreia rolul tehnologiei devine unul extrem de semnificativ. WIRED informează constant cu privire la ultimele invenţii sau prototipuri de pe piaţă, dar urmărește, în acelaşi timp, şi efectul lor asupra unor raşe ale lumii, cum ar fi Ierusalim – un oraş în care fricţiunea dintre bazele religioase şi inovaţiile moderne naşte un studiu complex.

  1. FRONTLINE PBS

Frontline PBS oferă o colecţie bogată de documentare axată în principal pe situaţia actuală politică şi militară a lumii, dar şi referitoare la subiecte de nişă cum ar fi posibilitatea editării memoriilor umane (da, ai citit bine!) sau febra pariurilor online.

  1. Journeyman Pictures

În cazul Journeyman Pictures vorbim de un canal cu totul aparte ce utilizează conflicte şi drame personale în scopul realizării documentarelor pe o scară mai largă, trecând de la situaţile specifice la imaginea de ansamblu. În acest fel, scopul acestui canal depăşeşte aspectul informativ, oferind o imagine directă asupra realităţilor vieţii şi a lucrurilor cotidiene ce o afectează.

  1. The Guardian

Celebrul ziar britanic apărut pentru prima dată la începutul secolului al XIX-lea nu a rămas nicidecum blocat în acea perioadă, fiind activ pe Youtube încă de la începuturile sale. Videoclipurile sunt realizate în conformitate cu renumele lui, adică la o calitate foarte bună. Preferând prezentarea acestora într-un format mai scurt şi satisfăcând astfel şi lipsa constantă de timp simţită de societatea actuală, The Guardian îşi îndreaptă atenţia spre subiectul umanității şi al aspectelor ce îl înconjoară.

  1. SpaceRip

Pentru pasionaţii de astronomie, spaţiu şi curiozităţile pe care acesta din urmă le ascunde, SpaceRip este fără niciun dubiu canalul perfect. Fie că vorbim de filme ce întrec orice aşteptare vizuală putând fi redate la o calitate maximă de 4k (2160p) sau de documentare informative despre spaţiul ceresc, acesta reprezintă cu siguranţă o experienţă inedită.

  1. Real Stories

Ne întoarcem pe Pământ odată cu acest canal şi chiar dacă pierdem astfel frumuseţile spaţiului le regăsim încă o dată aici, pe cele ale vieţii. Real Stories nu e nici mai mult, nici mai puţin decât ceea ce pretinde, adică o platformă de prezentare a ceea ce noi dorim să cunoaştem cât mai îndeaproape: omul. De la prezentarea aristocraţiei britanice până la înfăţişarea problemei adopţiilor la începutul perioadei post-comuniste din România, Real Stories oferă o imagine complexă asupra existenţei de zi cu zi.

  1. The Great War

Dacă tot ne aflăm la subiectul poveştilor reale putem spune cu siguranţă că această caracteristică este însuşită pe deplin de Primul Război Mondial, despre care se vorbeşte şi în canalul The Great War, într-o serie episodică săptămânală. Nu vă aşteptaţi la clasicul documentar de la T.V., ci la o prezentare interactivă a situaţiei politice, militare şi economice ce a marcat Primul Război Mondial şi a consecinţelor acestuia asupra întregii lumi.

  1. Historia Civilis

Conflictele militare rămân un subiect extrem de discutat şi controversat cu atât mai mult cu cât evenimentele petrecute au o vechime de aproape 2000 de ani. Despre Istoria Imperiului Roman se vorbeşte în Historia Civilis, un canal ale cărui video-uri nu respectă în totalitate limitele stricte ale unui documentar, dar care se arată de multe ori mai informative decât cel din urmă. Dacă nu ai încredere că datele prezentate sunt exacte, află că descrierea posesorului este „Rome Freak”.

  1. Kurzgesagt – In a Nutshell

Din seria canalelor neconvenţionale despre care am vorbit anterior, face parte şi Kurzgesagt, ce oferă o explicaţie atractivă şi vizual plăcută a unor diferite concepte complexe din ştiinţa modernă sub forma unor lecţii săptămânale ce înlocuiesc tipul tradiţional al documentarului clasic, dar care păstrează principiile de bază ale acestuia.

  1. Motherboard

După cum îi spune şi numele, Motherboard este un canal ale cărui scurte documentare abordează subiecte din ştiinţa modernă şi tehnologia pe care aceasta o determină, încercând să formeze o viziune diferită asupra evoluţiei tehnologice ce poate părea înfricoşătoare în contextul actual. De la realizarea dronelor până la invenţia unor gândaci cyborg, Motherboard urmăreşte să ofere o imagine de ansamblu asupra acestei noi revoluţii.

Vastul spaţiu al Youtube-ului ne permite atât să ne satisfacem doza zilnică necesară de entertainment, cât şi să ne menţinem informaţi cu privire la ultimele întâmplări din această lume. Documentarul poate satisface ambele cerinţe, iar canalele prezentate mai sus oferă platforma necesară realizării acestora. Sfatul nostru este să încercaţi să vă pierdeţi cel puţin pentru câteva momente în acest spaţiu vast, rezultatele putând fi neaşteptate.

La final, vă lansăm o întrebare: voi folosiţi Youtube-ul pentru vizionarea unor documentare sau unor filmuleţe ce abordează subiecte culturale, ştiinţifice sau politice? Dacă da, care este canalul vostru preferat? Așteptăm răspunsul vostru în comentarii şi nu ezitaţi să ne atrageţi atenţia dacă credeţi că am ignorat unul dintre aceste canale.

Tudor Gădălean

Tudor Gădălean

„Cuvintele au o putere magică. Ele pot să scoată la suprafață cele mai puternice emoții și să determine toate acțiunile omului.” – Sigmund Freud

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *