Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
solstițiul de iarnă
solstițiul de iarnă

4 lucruri pe care nu le știai despre solstițiul de iarnă

Conform astronomiei, există patru perioade în decursul oricărui an care cuprind întocmai ariile temporare de delimitare. Astfel, avem parte de două solstiții (solstițiul de vară și cel de iarnă), alături de echinocții (echinocțiul de primăvară și cel de toamnă).

Din câte se poate observa, astăzi discutăm despre solstițiul de iarnă. În speranța că vom reuși să descoperim câteva aspecte interesante, rămâi cu noi să cunoști cele 4 lucruri pe care probabil nu le știai despre solstițiul de iarnă!

  1. A avut loc în 21 decembrie

În termeni cuantificabili, solstițiul de iarnă echivalează cu momentul în care planul dintre centrul Soarelui și axa de rotație a Pământului se află la o distanță și o formă perpendiculară pe planul orbitei planetei noastre. Astfel, unghiul realizat de intersecția razelor soarelui alături de orizont la amiază este cel mai mic din an. În ceea ce privește anul actual, data presetată a fost 21 decembrie, ziua care tocmai a trecut.

  1. Solstițiul de iarnă coincide cu ziua cea mai mică din an

Da, este adevărat – ziua de 21 decembrie 2016 a fost cea mai mică, având pe de altă parte cea mai lungă noapte din an. Indiferent dacă ai sesizat-o sau nu, partea bună este că de acum ziua va începe să crească, puțin câte puțin.

  1. Solstițiu se traduce prin sintagma „soare nemișcat”

În realitate, solstițiul de iarnă este cel care pune bazele primei zile de iarnă astronomică. În ciuda faptului că noi, oamenii, vedem în mod fizic că iarna se instalează cu mult timp înainte de 21 decembrie, în teorie aceasta apare mult mai târziu.

  1. În trecut, solstițiul de iarnă era sărbătorit cu mare fast

În cultura păgânilor, 21 decembrie coincidea cu lunga seară în care Marea Zeiță năștea Soarele, acest ciclu simbolizând un nou proces al celor patru anotimpuri. Pe de altă parte, în cultura romanilor, aceștia îl preaslăveau pe Saturn, supranumit și zeu al recoltelor alături de Mithras, cunoscut drept zeu al luminii.

Un alt aspect extrem de interesant pe lângă cele 4 lucruri pe care nu le știai despre solstițiul de iarnă se axează pe faptul că aproape în fiecare an, solstițiul are loc în aproximativ aceeași zi, dar la ore diferite, în funcție de mișcarea de rotație a Pământului și a momentului în care se realizează unghiul necesar. Astfel, rezultatul poate să difere de la o oră la mai multe, însă iarna astronomică va ține 3 luni.

Cover - Sursa foto: wikipedia.org

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *