logo
Search
Generic filters
Exact matches only

5 curiozități interesante despre caracatițe

caracatita

Datorită dimensiunilor impresionante la care pot ajunge, caracatițele au fost adesea percepute ca niște animale marine feroce. Și nici nu au cum să nu te uimească. Caracatițele sunt moluște cefalopode cu 8 tentacule și sute de ventuze, cioc ca de papagal, limbă dotată cu o serie de dinți și venin ca al unui șarpe. În plus, mai cântăresc și câteva sute de kilograme și se strecoară prin locuri foarte greu acesibile, de mărimea unei mingi de tenis.

Primele referințe despre caracatițe le avem de la vechii greci, lucru demonstrat de obiectele de lut decoperite în secolele V – VI î.e.n. Ei le considerau niște animale protectoare datorită motivelor de tentacule ce apăreau pe fresce sau scuturi.

Cel mai probabil, una dintre cele mai cunoscute caracatițe rămâne Paul – caracatița-oracol, care a prezis cu exactitate rezultatele meciurilor de fotbal de la Cupa Mondială din Africa de Sud din 2010.

Caracatițele sunt animale foarte intelegente

După ani de studiu, cercetătorii au ajuns la concluzia că aceste animale sunt înzestrate cu personalitate și gândire proprie, lucruri nebunești până acum ceva timp în urmă. Dacă o pisică trebuie să vizualizeze un mecanism pentru a-l înțelege (deschiderea unei uși), o caracatiță poate deduce singură felul în care acesta funționează. În plus, creierul lor este compus din aprox. 500 de milioane de neuroni, iar creierul uman din aprox. 100 de miliarde de neuroni.

Caracatițele „gândesc” și cu tentaculele

Două treimi din neuronii caracatiței se găsesc în tentacule. Astfel, tentaculele pot rezolva singure probleme, cum ar fi deschiderea cochiliei unei scoci, în timp ce caractița se poate concentra asupra altor activități, cum ar fi căutarea mai multor scoici. Tentaculele pot reacționa la stimuli și după ce au fost retezate, iar o dată tăiate acestea cresc la loc.

Caracatițele au 3 inimi

Organismul caracatiței respiră cu ajutorul celor 3 inimi care au rol diferit. Două dintre acestea se ocupă de transportarea sângelui spre branhii, iar cealaltă inimă pompează sângele în întreg corpul.

Vedere foarte bine dezvoltată

Ochii caracatițelor sunt foarte bine dezvoltați și au pupilele orientate pe orizontală. Acest lucru le ajută să evite mai ușor pericolele și să găsească hrană. Ce este și mai suprinzător că aceste animale nevertebrate văd la fel în orice poziție s-ar afla, chiar și cu capul în jos.

Toate caractițele sunt veninoase

Din fericire, nu toate au o cantitatea de venin letală unui om. Cele mai periculoase în acest sens sunt caracatițele cu inel albastru, al căror venin poate ucide un om în maxim 3 minute. Ultimul lucru pe care prada îl observă sunt inelele albastre care devin vizibile doar atunci când se pregătește de atac.

Chiar dacă durata medie de viață a unei caracatițe este de 3 ani, acestea au devenit cele mai inteligente moluște. Cercetătorii susțin că una dintre cauze a fost pierderea carapacei ancestrale. Astfel, au devenit libere să exploreze adâncurile și să se adapteze unor situații neprevăzute.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *