Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
oxigen
oxigen

7 curiozități despre oxigen

Din prima clipă pe care o trăim pe Pământ, prima necesitate pe care o avem este cea de a respira oxigen. Elementul chimic descoperit la orele de chimie de mai târziu ne face să realizăm cât de important și necesar ne este, nu doar la naștere, ci și până în ultima clipă petrecută pe această planetă. Cu toate acestea, există numeroase aspecte relativ secrete pe care fiecare dintre noi ar trebui să le cunoască despre oxigen, astfel încât să învățăm să îl apreciem cu adevărat. Acestea fiind spuse, dacă ești în căutarea unor lucruri interesate, stai pe aproape pentru a descoperi 7 curiozități nemaiîntâlnite despre oxigen!

  1. Oxigenul ne protejează de razele ultraviolete

De milioane de ani, moleculele de oxigen din aer sunt cele care fac tot posibilul să ne protejeze în fața impactului razelor ultraviolete, a căror efecte ar fi devastatoare. Nu doar cancerul de piele, cât arsurile grave și în număr ridicat ne-ar afecta sănătatea în lipsa protecției ridicate oferite de oxigenul regăsit în aer.

  1. Noapte prelungită

Chiar dacă razele de soare sunt cele care ne oferă lumină pe Pământ, adevărul ar putea fi altul. Pentru ca acest proces să se realizeze, aceste raze necesită un număr mare de particule de oxigen pentru a reflecta lumina fără probleme și astfel, să înlăture întunericul.

  1. Piesele de metal nu ar fi singure

În lipsa oxigenului, orice piesă realizată din metal s-ar lipi instantaneu de o alta prin sudare, motiv pentru care acestea nu ar mai fi utile – și ar produce dezastre majore peste tot pe planetă.

  1. Solul ar fi plin de crăpături

La fel cum vedem în anumite filme, solul fără oxigen ar fi foarte arid și s-ar crăpa, formând cruste și cratere. Acest lucru nu vine ca o surpriză, dat fiind faptul că Pământul deține o concentrație de 45% oxigen.

  1. Nu am mai avea timpane

În lipsa oxigenului, toate timpanele ființelor (oamenilor și a animalelor) nu ar mai funcționa, datorită faptului că peste 21% din presiunea aerului ar fi imposibil de regăsit.

  1. Oxigenul joacă un rol important în obținerea cimentului

În lipsa oxigenului, orice construcție realizată din ciment s-ar deteriora rapid, chiar prăbuși, întrucât acesta este imperios necesar în legarea întregii combinații.

  1. Oxigenul este un element important în alcătuirea apei

Făcând parte și din combinația chimică, oxigenul este un element vital pentru apă. Din acest motiv, în absența acestuia H2O ar rămâne doar cu hidrogenul care ar face ca și oceanele și lacurile să se transforme în vapori.

Cover - Sursă foto: shutterstock.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *