Alexandru Ciurcu s-a născut la 29 ianuarie 1854 în Șercaia, comitatul Făgăraș, pe locul actualului oraș Brașov. A fost ziarist și inventator, fiind primul care a experimentat principiul motorului cu reacție. Studiile sale liceale le-a făcut la liceul din Brașov, iar mai apoi a urmat studiile de drept de la Universitatea din Viena, alături de mai multe cursuri tehnice.
Meseria sa de jurnalist a început o dată cu stabilirea la București, în 1876. Tot atunci i-a cunoscut pe Mihai Eminescu și Ion Luca Caragiale. Una dintre primele sale realizări din cariera de jurnalist a fost întemeierea publicației în limba franceză L’Orient, alături de Emile Galli. Mai târziu, ziarul a devenit cunoscut sub numele de L’independece Roumanie. Prin intermediul acestei publicații, Alexandru Ciurcu făcea propagandă favorabilă României în cercurile străine de cititori.
Meseria sa de jurnalist l-a purtat pe Ciurcu și pe câmpurile de luptă ale războiului de independență din 1877-1878, unde a fost corespondent de război. Tot atunci îl cunoaște și devine prieten cu Nicolae Grigorescu.
După război se împrietenește cu jurnalistul francez Just Buisson, iar în 1882, împreună cu acesta, proiectează pentru prima dată un motor cu reacție. Trei ani mai târziu, în 1885, este expulzat din România din cauza mai multor critici la adresa guvernului Ion C. Brătianu. S-a stabilit la Paris, unde se reîntâlnește cu Just Buisson, iar împreună cu acesta studiază propulsia aeronavelor mai ușoare decât aerul (dirijabile), dar și a motoarelor rachetă.
În 1881, după expoziția aviatică de la Paris, în care s-a dezvăluit un aerostat propulsat de un motor electric, cei doi propun ca în locul celui electric să se utilizeze un motor cu reacție. Astfel, ei obțin un brevet francez prin care se prevedea posibilitatea zborului cu reacție. Curând, ei proiectează și construiesc un motor bazat pe forța de propulsie generată de combustia unor gaze într-o cameră de mici proporții. Motorul avea un recipient de 2 litri, cu un orificiu cu diametrul de 3 mm. Prin combustia gazelor presiunea din interior se ridica la 10-15 atmosfere.
Pentru a aduce invenția în atenția Ministerului de Război al Franței, la 13 august cei doi l-au montat pe o barcă și au navigat pe Sena, împotriva curentului. Aceea a fost prima înregistrare a unei ambarcațiuni propulsată de un motor cu reacție.
Cei doi au brevetat invenția în Franța, în 12 octombrie 1886, denumită Ambarcațiune cu reacție – Motor cu reacție. Invenția a fost brevetată și în Germania (1886), Regatul Unit (1887), Belgia (1887), Italia (1887) și SUA (1888).
Just Boisson a murit într-o explozie ce a avut loc în timp ce testau un motor mai puternic pe o altă ambarcațiune, pe 16 decembrie 1886. Alături de Boisson, în explozie a mai murit și un asistent al inventatorilor, dar Alexandru Ciurcu a reușit să scape, înotând până la mal.
În 1890, Ciurcu s-a întors la București, unde a rămas până la sfârșitul vieții. El a decedat pe 22 ianuarie 1922.
Citește în continuare despre alți inventatori români care au schimbat lumea prin invențiile lor.