logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Aurel Perșu – inventatorul primului automobil cu profil aerodinamic

Inginer mecanic de meserie, Aurel Perșu s-a născut la 26 decembrie 1890, la București. El a construit pentru prima dată un automobil cu profil aerodinamic și cu roțile integrate în caroserie. În ceea ce privește studiile, Perșu a făcut Școala Superioară Tehnică din Berlin, secția Mecanică, unde a fost șef de promoție în 1913. Un an mai târziu a realizat un studiu în domeniul comportării navelor în spațiul cosmic, pentru care a fost medaliat de Ministerul Instrucțiunii Publice din Germania.

În 1922, Perșu depune cererea de brevetare a unui Automobil de formă aerodinamică cu patru roți montate înăuntrul forme aerodinamice, în Germania. Invenția sa este brevetată doi ani mai târziu, la 13 noiembrie 1922. În această perioadă de doi ani, Perșu a construit automobilul cu resurse proprii, în Germania.

Forma aerodinamică ideală, imaginată și studiată de către inginer, era forma unei picături de apă în cădere. Coeficienții aerodinamici la care a ajuns Perșu au fost de 0.22, ceea ce este greu de atins chiar și astăzi. Automobilul a fost construit la Berlin, iar caroseria a fost creată în mai multe ateliere din orașul german.

După construire, Perșu a adus automobilul în România, parcurgând cu el mai mult de 120.000 de kilometri. Viteza maximă pe care o putea atinge era de 80 de km/h, dar datorită formei sale aerodinamice, putea vira cu ușurință în curbe strânse, la viteza de 60 km/h.

Mașina a fost donată, când încă era în stare bună, Muzeului Național Tehnic ”Dimitrie Leonida”, în 1969. Din păcate, astăzi nu mai este în stare de funcționare, iar caroseria este deteriorată. Perșu a refuzat la acea vreme oferte de la Ford și General Motors, care și-au dorit să cumpere brevetul, dar fără să garanteze și construirea acestuia.

Pentru comemorarea inventatorului, Revista ”Auto Mondial”, Național TV, emisiunea ”Automobile” și Muzeul Național Tehnic ”Dimitrie Leonida” au înființat din 2006 ”Premiul Automobilului aerodinamic Aurel Perșu”, care se acordă în fiecare an constructorilor de mașini pentru modele noi ce au un coeficient de aerodinamicitate sub 0.3. Spre exemplu, primul premiu a fost câștigat în 2006 de către Mercedes S-Klasse.

Aurel Perșu a decedat la București, în mai 1977.

Citește în continuare despre alți inventatori români care au schimbat lumea prin invențiile lor.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *