Pentru a da răspuns la această întrebare, gândește-te la felul în care te trezești dimineața. Amâni alarma la fiecare 5 minute sau te trezești plin(ă) de energie înainte să zbârnâie enervant deșteptătorul? Cânți, dansezi în timp ce îți așterni patul sau mormăi cu ochii semideschiși prin casă? Ai prins ideea? Indiferent cum te trezești, o faci pentru că ai o motivație: fie că abia aștepți să îți savurezi cafeaua cu cineva drag, fie că trebuie să mergi la jobul pe care nu îl mai suporți tot motivație e.
Motivația pozitivă este acel motoraș care te face efectiv să sari din pat dimineața și să iei cu „asalt” ziua care abia a început, să te bucuri de tot ceea ce îți va oferi. Lipsa ei, însă, transformă viața într-o rutină sumbră care nu îți mai aduce nici o bucurie. Vei ajunge să faci toate lucrurile la mod automat acasă, la serviciu sau la școală. Cu siguranță nu vrei să ajungi să funcționezi ca un roboțel. De aceea, dacă te simți demotivat(ă), ia măsuri de urgență pentru că nu e exclus ca după o perioadă în care nu te mai motivează nimic să bată depresia la ușa ta.
Vezi ce poți face individual dar trebuie să cunoști că, de multe ori, un psihoterapeut bun te poate ajuta să descoperi motivația interioară pe care nici nu o bănuiai și de aici în acolo să trăiești cu mai multă conștientizare, poftă de viață, încredere și zâmbet.
Pentru început, iată care sunt cele mai mari provocări ale motivației și sfaturi ușoare pentru ele:
Frica de eșec. Perfecționismul sau teama de a face ceva incorect ne poate împiedica să mergem înainte.
Sfat: Nimeni nu e perfect. Eșecul este o parte esențială a călătoriei. De fapt, este o cale spre dezvoltare. După cum spunea John C. Maxwell: „Uneori câștigi, uneori înveți”. Privește eșecul din perspectiva unei lecții bune pe care a însușit-o mai bine decât altcineva.
Frica de succes. Stima de sine scăzută îți poate compromite viziunea asupra succesului. S-ar putea să crezi că nu meriți să obții succes, că nu poți fi mai presus decât părinții tăi, frații și surorile tale, prietenii tăi.
Sfat: Privește în trecut. Recunoaște-ți succesele mici și mari. Uită-te la prezent. Fii conștient(ă) de realizările tale actuale. Permite-ți să vrei și să cucerești mai multe culmi. Fiecare are propriul traseu în viață.
Alegeri din abundență. Când opțiunile sunt prea multe, ne poate copleși până la inacțiune. Gândul de a merge înainte devine obositor.
Sfat: Restrânge opțiunile la doar două sau trei. Prefă-te că tragi jaluzelele și ignoră restul. Dacă încă ești blocat(ă), cere-i unui prieten să te ghideze.
Lipsa de claritate. Când nu știm care este pasul următor sau de ce facem ceea ce facem, putem deveni rapid demotivați.
Sfat: Fă un pas înapoi. Alocă-ți timp pentru a revizui proiectele, obiectivele și valorile. Poate că au apărut anumite schimbări și este timpul să faci ajustări. Notează scopuri împărțite pe diferite domenii: familie, carieră, dezvoltare personală, sănătate, agrement, etc.
Epuizare. Somnul este esențial pentru funcționarea optimă a minții și a corpului. Când suntem epuizați, este dificil să rămânem motivați.
Sfat: Revizuiește-ți programul de somn. Dacă lipsa somnului contribuie la lipsa ta de motivație, fă ajustările necesare. Încearcă să mergi la o scurtă plimbare înainte de somn, să citești puțin dintr-o carte în loc să răsfoiești rețelele sociale și să te culci mai devreme. Nimeni nu a anulat cele 8 ore de somn recomandate.
Comparaţie. Este ceea ce ucide motivația. Comparându-ne cu vecinii, colegii, prietenii devenim paralizați din punct de vedere al creativității. Aceasta este o formulă sigură pentru a ne demotiva.
Sfat: Dacă totuși nu poți renunța la comparație, compară-te cu tine însuși: cel/cea de ieri cu cel/cea de azi. Practică recunoştinţa. Concentrează-te pe darurile, succesele, visele și dorințele tale. Construiește-ți o viață unică a ta.
…și zâmbește – cu siguranță ești motivația cuiva pe acest pământ.