Search
Generic filters
Exact matches only

Ce nu știai despre bani

Atât de obișnuit în zilele noastre, banul este lucrul după care aleargă fiecare pentru a supraviețui. Cu toate acestea, istoria banilor ascunde multe lucruri interesante și aspecte la care nu ne-am gândi. Valoarea banilor a crescut și a scăzut de mai multe ori în timp, depinzând de eră, de regiunea globului și de alte influențe. Am adunat mai jos câteva curiozități despre bani, pe care credem că le veți găsi interesante.

 1. Mai mult de 20% din populația lumii câștigă anual sub 425 de dolari. Mai exact, 35.41 de dolari pe lună, deci puțin peste 1 dolar pe zi.
 2. Cea mai bună afacere imobiliară din istorie a fost făcută de SUA când a cumpărat Louisiana (2.100.000 km2) de la Napoleon Bonaparte, cu mai puțin de 8 cenți hectarul.
 3. Producția filmului Titanic a costat în jur de 100 milioane de dolari, în timp ce construcția vasului propriu zis a costat aproximativ 3 milioane de dolari, cu aproximativ 100 de ani mai devreme.
 4. ”Ben-Hur” a fost cel mai scump film mut din istorie, costând aproximativ 3.9 milioane de dolari.
 5. În jurul anului 2500 înainte de Hristos, vechii egipteni și mesopotamieni au inventat primele monezi din aur și argint.
 6. John Shepherd Barron a inventat primul bancomat, pentru banca Barclays din Londra, în anul 1967. În România, primul bancomat a apărut în 1995.
 7. Denumirea de leul a monedei românești vine din secolul al XVII-lea când se folosea talerul olandez, ce avea gravat un leu pe el. După scoaterea din circulație a respectivei monede, a rămas în continuare denumirea de leu.
 8. Valoarea totală a dolarilor aflați în circulație (atât în mediul virtual, cât și fizic) este estimată la 829 miliarde. Două treimi din această sumă se află în afara SUA.
 9. Următoarea putere financiară de pe glob se consideră a fi China, unde numărul miliardarilor a crescut cu câteva sute în ultimii 15 ani.
 10. Perioada în care o monedă se află în circulație este de aproximativ 30 de ani.
 11. Cea mai mare bancnotă creată vreodată este cea de 100.000 de peso, creată de Filipine.
 12. Cea mai utilizată imagine de pe monedele lumii este portretul Reginei Elisabeta a II-a, folosit în circa 33 de țări.
 13. În ianuarie 2010, guvernul din Zimbabwe a emis o bancnotă de 100 de miliarde de dolari, scoasă din circulație după doar o săptămână.
 14. Pentru crearea unei bancnote de 1 dolar, guvernul american cheltuie 3 cenți, în timp ce produsul unei monezi metalice de 50 cenți costă 8 cenți.
 15. În 1984, un telefon mobil costa 4.195 de dolari și era mult mai mare decât cele din zilele noastre.

Tu ce lucruri interesante cunoști despre bani?

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *