Search
Generic filters
Exact matches only

Ce nu știai despre România

În ciuda tuturor lucrurilor negative din țara noastră, nimeni nu poate contesta faptul că România este una dintre cele mai frumoase țări din Europa. Poate că suntem noi prea obișnuiți cu ea, sau poate că ne îndreptăm atenția doar spre părțile negative, dar România rămâne un teritoriu magnific, cu multe lucruri interesante, premiere europene și internaționale, dar și cu peisaje deosebite.

Deși despre acest subiect s-a mai scris in cadrul campaniei „Despre Români și Romania”, mai sunt lucruri pe care le putem descoperii despre țara noastră. Iată mai jos câteva curiozități despre țara în care locuim, dar pe care uităm să o admirăm.

 1.  Casa Poporului este cea mai mare clădire din Europa și a doua din lume, după Pentagon.
 2. Castrul Roman Porolisum este unul dintre cele mai bine păstrate sit-uri arheologice. Se află în Sălaj, comuna Mirsid.
 3. Dunărea atinge adâncimea maximă în zona Cazanele Dunării, de 75 metri.
 4. Cetatea Neamțului a ținut piept cu succesatacurilor lui Mohamed al doilea, cuceritorul Constantinopolului.
 5. La Cetatea Poenari se poate ajunge după parcurgerea a 1480 de trepte, până în vârful Muntelui Cetățuia.
 6. Calea Victoriei din București a mai fost denumită Podul Mogoșoaiei și a fost pavată cu bușteni.
 7. Cea mai mare depresiune din Europa este Depresiunea Colinară a Transilvaniei.
 8. România a fost prima țară din lume cu producție de petrol, înregistrată statistic (în 1875), cu exploatări între văile râurilor Prahova și Trotuș.
 9. Cea mai mare peșteră din România este Peștera Vântului și se află în Munții Pădurea Craiului, din Apuseni. Peștera măsoară 38 de kilometri.
 10. Cea mai scăzută temperatură din România a fost de -38.5 grade Celsius și s-a înregistrat la 24ianuarie 1942 la Bod, o localitate lângă Brașov.
 11. Cea mai ridicată temperatură din România a fost de 44.5 grade Celsius, înregistrată în 10 august 1951, în comuna Râmnicelu, Câmpia Brăilei.
 12. Orașul situat la cea mai mare altitudine este Predeal, de pe Valea Prahovei.
 13. Cea mai veche cale ferată este sectorul Oravița-Baziaș, construit în anul 1856.
 14. Ultimele rămășițe ale culturii bizantine din Europa sunt mănăstirile bucovinene, dintre care amintim Voroneț, Sucevița, Arbore și Humor.
 15. Cel mai întins lanț vulcanic din Europa se află în Carpații Românești.

Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile interesante despre România, însă pentru a le observa, trebuie să privim puțin dincolo de tot ceea ce este în neregulă cu țara noastră, dincolo de politică, economie, evenimente sociale nedorite și alte părți negative. În ciuda acestora, frumusețea României rămâne și depinde doar de noi dacă știm să o apreciem și să o promovăm.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *