Search
Generic filters
Exact matches only

Ce se întâmplă când sari peste sportul de dimineață?

Sportul este un factor interesant pentru sănătatea fiecăruia. Majoritatea oamenilor încearcă, cel puțin într-o oarecare măsură, să facă suficientă mișcare încât să își mențină corpul sănătos. Cu toate acestea există zile când, din varii motive, obișnuim să sărim peste antrenamentul de dimineață. Ce se întâmplă în mintea noastră în aceste momente? Hai să descoperim împreună.

Devii prea dur cu tine

Dacă nu reușești să te trezești mai devreme ca să poți face mișcare, de cele mai multe ori obișnuiești să te critici aspru pentru decizia făcută, fără să te gândești care este motivul pentru care ai luat acea decizie. Spre exemplu, dacă ți-ai propus să alergi în fiecare dimineață, iar în această dimineață ai decis să mai dormi puțin în locul alergării, este foarte probabil ca tu să îți spui că ai fost leneș și că nu ai disciplina necesară ca să te ții de treabă. În realitate însă, faptul că nu ai putut să te trezești și că simțeai nevoia să mai dormi poate indica o oboseală acumulată sau prea puțin somn. Pe scurt, atunci când te gândești de ce nu ai mers la alergat în această dimineață, gândește-te la motivul pentru care ai făcut asta și cum vei remedia problema pe viitor. În exemplul de mai sus, rezolvarea e să te pui la somn ceva mai devreme sau să renunți la activități care te suprasolicită.

Începi să te complaci

Tot în această situație, când sari peste un antrenament, apare tendința de a te complace. Atunci când sari peste un element din rutina ta zilnică și nu se întâmplă nimic rău, nu apare sentimentul de vinovăție. Prin urmare, dacă azi te-ai simțit prea obosit să mergi la alergare de dimineață, nu ai încercat să recuperezi antrenamentul și, mai mult decât atât, ți-ai continuat rutina ca și cum elementul lipsă nu ar fi fost acolo de la început, vei avea tendința să fii mai delăsător în viitor (sau poate chiar în ziua următoare).  Pe termen lung, această complacere poate duce la renunțarea completă la obiceiul sănătos. Asta pentru că în creierul nostru funcționează principiul recompensă și pedeapsă, motiv pentru care așteptăm o recompensă atunci când facem ceva bun și ne pedepsim în momentele în care nu avem comportamentul pe care îl așteptam.

În consecință, este nevoie să înțelegem că, atunci când ne dorim să facem un lucru pentru noi, cum ar fi sportul, avem nevoie să păstrăm un anumit ritm, iar dacă acesta este întrerupt, este recomandat să încercăm să recuperăm ce am pierdut, într-un fel sau altul, astfel încât să nu aibă un efect care să îl agraveze.

Newsletter

Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *