Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
biblioteca
biblioteca

Cele mai frumoase biblioteci din România

De-a lungul timpului, românii au fost interesați de cultură. Autoritățile au înercat să le pună la dispoziție oamenilor diferite modalități prin care ei să poată citi. Așa au fost create bibliotecile cele mai importante din țara noastră.

Biblioteca Univeristății ”Gheorghe Asachi” din Iași

asachiSursă foto: Ziarul Evenimentul

A fost construită în 1860, după un ordin dat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Numărul de volume pe care îl deține biblioteca în prezent e de aproximativ un milion. A fost votată pe site-ul boredpanda.com ca fiind printre cele mai frumoase din lume, alături de Biblioteca Națională a Franței din Paris sau Biblioteca Regală Portugheză de la Rio de Janeiro.

Biblioteca Centrală a Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davilla”

umf Sursă foto: Studenție

Biblioteca a fost deschisă în 1857, odată cu Școala Națională de Medicină și Farmacie. Din 1901 s-a mutat la sediul Facultății de Medicină, unde funcționează și în prezent. Are peste 600.000 de cărți și lucrări de medicină, farmacie, stomatologie și tratate medicale.

Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia

Biblioteca-Alba-IuliaSursă foto: Viziteaza Alba Iulia

Aceasta a fost înființată în 1798 și funcționează în clădirea fostei Biserici Trinitariene din Alba Iulia. Din 1912 funcționează și un muzeu de arheologie și de artă sacră.

Biblioteca Facultății de Litere din București

litereSursă foto: 9AM

S-a deschis în 1907, iar la trei ani după înființare instituția deținea deja 10.000 de volume. Titu Maiorescu, Ioan Bogdan, Ovid Densușianu, Alexandru Rosetti, Iorgu Iordan au făcut donații importante bibliotecii. În prezent, sunt deținute aici aproximativ 120.000 de volume.

Biblioteca Centrală Universitară ”Lucian Blaga” din Cluj

bcu-clujSursă foto: Edu-News

Biblioteca a apărut în 1872, însă clădirea în care activează în zilele noastre este din 1908. Numărul volumelor pe care le deține instituția era în anul 2000 de peste 3 milioane.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *