Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
bus reading
bus reading

Cum să citești mai mult? 10 sfaturi pentru a transforma cititul într-o activitate zilnică

Nenumărate articole oferă tehnici revoluționare de creștere a ritmului lecturii, garantând că urmarea lor exactă te va ajuta să citești chiar o carte pe zi. Pe lângă viabilitatea discutabilă a acestora, ele ignoră principalul scop al cititului: îmbinarea unei activități relaxante cu un proces de dezvoltare personală.

De curând, am avut o discuție cu câteva persoane în legătură cu dificultatea integrării lecturii în lista activităților zilnice. Viața cotidiană ne restrânge semnificativ timpul dedicat hobby-urilor.

Mai mult decât atât, ea ne îndepărtează de activități a căror nepopularitate se află în continuă creștere, cum este și cititul. Acesta din urmă nu mai este considerat o modalitate de relaxare (De ce să citesc dacă există Netflix?), dar nici una de dezvoltare (De ce să citesc când pot acumula mai multă informație dintr-un video de pe Youtube?).

În aceste condiții, prezentarea avantajelor lecturii unei persoane care nu a avut niciodată această pasiune cu scopul de a determina formarea ei este, de cele mai multe ori, o misiune imposibilă. Dar ce se întâmplă dacă ea a existat pentru tine întotdeauna, dar nu mai este acum atât de puternică? Ce poți face pentru a te reapuca de citit și pentru a citi mai mult?

  1. Citește ceea ce îți place

Chiar dacă acest îndemn poate constitui o platitudine, este esențial pentru a te reașeza pe drumul lecturii și pentru a-ți redescoperi pasiunea cititului. O carte dintr-un gen favorit sau cu o tematică apropiată de interesele tale este întotdeauna mai ușor de „digerat”.

În acest sens, un truc eficient este să asociezi genul principal al filmelor și serialelor vizionate cu cel al cărților citite. Mai mult, având în vedere numărul ridicat de adaptări cinematografice din prezent poți identifica cu ușurință cărți care ar putea să-ți stârnească interesul.

  1. Diversifică locurile în care citești

Chiar dacă există argumente în privința creșterii productivității lecturii prin asocierea ei cu un loc specific, este important să rămâi deschis posibilităților. Citește la birou, în pat, în autobuz, pe o bancă în parc sau la colț de stradă.

Nu te limita niciodată la un singur loc, din simplul motiv că acesta îți permite atingerea celui mai mare nivel de concentrare. Cu un pic de antrenament, vei putea citi aproape oriunde.

  1. Profită de timpii morți

Probabil cea mai importantă modalitate prin care poți să-ți rezervi mai mult timp pentru lectură este să fii întotdeauna pregătit să citești. Drumul zilnic până la job, facultate sau școală constituie unul dintre cele mai bune momente în care poți să avansezi câteva pagini în cartea citită.

Dacă ai o programare la medic, ia cu tine întotdeauna o carte. Dacă prietenii tăi întârzie des, mai consumă 10 pagini. Aștepți să fiarbă apa pentru ceai? Deschide cartea. Crezi că timpul în care mănânci poate fi asociat cu o altă activitate? Citește!

  1. Restrânge-ți accesul la tehnologie

Știm deja prea bine că telefonul mobil, laptop-ul sau tableta sunt instrumente de irosire a timpului. În plus, primele minute în începerea lecturii sunt cele mai importante. Dacă există elemente care să te distragă atunci când începi să citești, e posibil ca această activitate să rămână la un nivel de intenție.

Citește în reprize de cel puțin 20-30 de minute și verifică social media în pauzele dintre acestea. Asigură-te că atunci când pui o poză cu o carte, ai citit mai mult decât coperta ei.

  1. Ignoră oamenii

Chiar dacă cei mai mulți dintre noi conștientizăm efectul nociv al tehnologiei asupra desfășurării unor activități precum cititul, uităm că aceasta reprezintă de multe ori doar o platformă de interacțiune socială.

Cel mai bun prieten al tău poate supraviețui câteva ore fără o conversație cu tine. Grupul tău de prietene nu trebuie să afle ce faci în fiecare zi. Oamenii din bus nu sunt chiar atât de interesanți. Dacă vrei să ai o lectură productivă, trebuie să îi ignori pe cei din jurul tău.

  1. Fă pauze constant

Fie că citești un tratat de fizică sau Twilight, lectura solicită un grad ridicat de atenție. Ultimele studii arată că oamenii nu își pot menține concentrarea un timp atât de îndelungat, iar această dificultate este accentuată de elementele din jurul nostru care ne distrag permanent.

De aceea, este important să faci pauze scurte în timpul lecturii, la distanțe de timp rezonabile. În funcție de interesul pentru cartea citită, ele ar trebui să se situeze într-un interval cuprins între 20 și 60 de minute.

  1. Consideră cititul o activitate din timpul săptămânii, nu una de weekend

Voi citi în weekend este o afirmație care se arată de foarte puține ori adevărată. Chiar dacă lectura este în principal o activitate de relaxare, intrând în categoria hobby-urilor, ea trebuie să devină la fel de naturală ca mersul la job, facultate sau școală.

Citește în zilele lucrătoare, chiar dacă ai un timp mai scurt la dispoziție și lasă deschisă posibilitatea de a răsfoi câteva pagini și în weekend.

  1. Ignoră tacticile de speed reading

Viabilitatea tacticilor de citit rapid este limitată. Chiar dacă există posibilitatea prin exerciții repetate să ajungi la un număr impresionant de cuvinte/minut, elimini plăcerea provocată de această activitate și elementele structurale ale cărții.

Chiar dacă romanul pe care îl citești nu este atât de complex, el se remarcă prin particularitățile sale. Detaliile și elementele sale specifice sunt sacrificate prin tacticile de speed reading. În plus, cu cât citești mai mult, cu atât lecturile viitoare vor deveni mai rapide.

  1. Citește pentru beneficiile directe, dar și pentru cele secundare

Cărțile îți dezvoltă vocabularul, imaginația, cunoștințele. Îți aduc zâmbetul pe buze sau îți fac „pielea de găină”. Te trezesc la realitate sau te introduc într-o lume departe de aceasta. Sunt recunoscute nenumărate beneficii directe ale lecturii, dar uneori sunt ignorate cele secundare.

La apariția unei adaptări hollywoodiene vei putea întotdeauna să argumentezi de ce cartea este mai bună decât filmul. Vei avea o putere impresionantă asupra prietenilor tăi, care îți vor face pe plac doar pentru a nu le spune ce se întâmplă cu personajul lor favorit. Nu în ultimul rând, vei fi inclus în lista vieităților pe cale de dispariție.

  1. Integrează-te într-o comunitate de cititori

Elementul social rămâne important și în lectură. Chiar dacă nu ai posibilitatea de a discuta cărțile preferate cu prietenii tăi, există comunități online care adună pasionați din toate colțurile lumii.

Ele îți oferă posibilitatea să urmărești progresul cărților, să îți setezi obiective anuale, să consulți noi autori, să descoperi noi lecturi interesante și să interacționezi cu persoane care au interese comune.

Cover - Sursă foto: shutterstock.com
Tudor Gădălean

Tudor Gădălean

„Cuvintele au o putere magică. Ele pot să scoată la suprafață cele mai puternice emoții și să determine toate acțiunile omului.” – Sigmund Freud

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *