Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
zbor-cu-avionul
zbor-cu-avionul

Cum să scapi de teama de zbor cu avionul

Frica de a călători cu avionul îi stăpânește pe foarte mulți oameni. Dacă te numeri printre aceștia, în primul rând ar trebui să știi că acest mijloc de transport este printre cele mai sigure. Riscul să mori ca urmare a prăbușirii unui avion este de 1 la 1 milion, în timp ce riscul producerii unui accident de mașină este de 1 la 5.000. Luând în calcul aceste statistici este clar că fobia de zbor cu avionul este nejustificată.

Psihologii explică faptul că teama de avion apare ca urmare a faptului că nu putem controla situația. Nu vedem pilotul, doar îl auzim când anunță altitudinea sau locația, iar acest fapt cauzează o stare de neliniște. Tot o stare de nesiguranță și neliniște apare atunci când stewardesele anunță modul de folosire a măștilor pentru oxigen sau când ne atrag atenția să ne punem centurile de siguranță pentru că trecem printr-o zonă cu turbulențe. De asemenea, înfundarea urechilor și turbulențele sunt alte motive de teamă. Pe lângă lipsa controlului este vorba și de teama de necunoscut.

Tot psihologii ne spun despre câteva tehnici de relaxare. Astfel, pentru a evita înfundarea urechilor este recomandat să mestecăm gumă. Pentru a nu ne concentra asupra zgomotului produs de avion, a urechilor înfundate sau a zonelor cu turbulențe este bine să ascultăm muzică, să citim ceva plăcut sau să discutăm cu vecinul de scaun. Dacă teama este atât de puternică, putem chema stewardesa să discutăm cu ea. Faptul că ea ne va spune că totul este în regulă ne va liniști.

Pentru a evita „scuturările” din zonele cu turbulențe alegeți-vă un loc la aripi. Acele locuri sunt mult mai liniștite decât cele de la coada avionului sau din față. De asemenea, vom avea un sentiment de siguranță dacă ne așezăm cât mai aproape de zonele de ieșire de siguranță.

Trebuie folosite și câteva tehnici de respirație: inspirați adânc și eliberați aerul treptat. Acest lucru vă va calma. Dacă mergeți în vacanță, gândiți-vă la lucrurile frumoase care vă așteaptă la finalul zborului.

Metoda unui pahar cu alcool înainte de decolare nu este cea mai bună idee de a învinge teama de avion. Din contra, există riscul creșterii stării de teamă.

Așadar, inspirați, expirați, citiți, ascultați muzică, gândiți-vă la lucruri frumoase. Și călătorie plăcută!

Cover - Sursă foto: dreamstime.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *