Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Curiozități despre Franța

Una dintre cele mai vizitate țări din lume își sărbătorește ziua națională în 14 iulie. Ziua națională comemorează începutul revoluției franceze prin cucerirea Bastiliei, în 1789. Cu ocazia asta, vreau să vă împărtășesc câteva curiozități despre Franța și despre locuitorii acesteia.

1. Franța a fost primul stat din lume care a introdus plăcuțele de înmatriculare la mașini.
2. Cartoful a fost interzis în Franța timp de 24 ani (1748 – 1772) pentru că se credea că poate cauza lepră și alte boli. Acesta era cultivat doar ca mâncare pentru porci.
3. În Franța e ilegal să pui numele de Napoleon unui porc.
4. Cel mai vechi pod din Paris se numește Pont Neuf (Podul nou) și a fost inaugurat în 1607 de către regele Henry al IV-lea.
5. Între 1814 și 1830 steagul Franței a fost alb și-atât.
6. Până în 2012 în Franța exista o lege (nerespectată și nepenalizată de ceva timp) care interzicea femeilor să poarte pantaloni în Paris. Legea a fost în legislatura franceză timp de 214 ani.
7. Concursurile de frumusețe cu copii sunt interzise în Franța, existând amenzi de 30,000 Euro și până la 2 ani de închisoare, dacă cineva organizează sau participă la astfel de concursuri.
8. Există mai mulți oameni care vorbesc franceza în Africa, decât în Franța.
9. Motto-ul național oficial al Franței e „Liberté, égalitié, fraternité” (libertate, egalitate, fraternitate).
10. Franța e cea mai mare țară din interiorul Uniunii Europene.
11. Franța încă deține 15 teritorii de pe mapamond. Aceste teritorii sunt colonii franceze și datorită lor Franța este țara cu cele mai multe fusuri orare de pe mapamond (12).
12. Academia Franceză (veche de peste 500 ani) are ca scop prezervarea limbii franceze, motiv pentru care cuvintele de proveniență străină (precum anglicismele) sunt traduse.
13. Franța a legalizat căsătoria între două persoane de același sex în 2013.
14. Sistemul legal din Franța este încă puternic influențat de valorile codului lui Napoleon Bonaparte.
15. Francezii sunt cei care au inventat sistemul metric.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *