Grecia are o istorie de mii de ani. Fiind o civilizație atât de veche, nu e de mirare faptul că există multe lucruri interesante pe care le poți afla despre această țară. În plus, având și o contribuție majoră la dezvoltarea lumii moderne, cred că poate fi interesant să aflăm câteva lucruri mai puțin cunoscute despre aceasta.
- Numărul anual al turiștilor care vizitează Grecia (16,5 milioane) depășește numărul populației țării (10 milioane).
- Aproximativ 7% din marmura produsă în întreaga lume provine din Grecia.
- Grecia este al treilea cel mai mare producător de măsline din lume. De fapt, există copaci plantați în secolul al XIII-lea, care încă mai produc măsline.
- Potrivit mitologiei grecești, protectorul orașului capitală a fost disputat între zeii Atena și Poseidon. Aceștia ar fi căzut de acord că cel care oferă orașului cel mai măreț cadou va deveni protectorul acestuia. Cadoul lui Poseidon a fost marea, care a fost apreciat, însă măslinii oferiți de Atena au fost considerați mai măreți. Din acest motiv, capitala poartă numele zeiței Atena.
- În Grecia nu există niciun râu navigabil, datorită faptului că 80% din teritoriul țării este stâncos. Există și o legendă legată de acest aspect. Se spune că atunci când Dumnezeu a creat Pământul, acesta a cernut solul printr-o sită. După ce toate țările au avut pământ bun, el ar fi aruncat pietrele rămase în sită peste umăr, iar așa a fost creată Grecia.
- Grecia se bucură de zile senine mai bine de jumătate din an. Peste 250 de zile sunt fără nori în această țară, în fiecare an.
- Grecia antică nu era un stat de sine stătător. Acesta era compus din aproximativ 1500 de orașe-stat, dintre care cel mai mare era Atena. Aceste orașe-stat aveau fiecare propriile legi și propria armată.
- Grecia este țara cu cele mai multe muzee arheologice din lume.
- Multe clădiri din Grecia sunt vopsite într-o nuanță de albastru (sau conțin elemente vopsite în această culoare) despre care se credea că protejează de rău. Acest lucru poate fi observat în special în Insulele Ciclade. De fapt, de aici provin cuvinte precum denumirea nuanței cian (acel albastru) sau cianură.
- Proverbul „Ia taurul de coarne” provine din mitul grecesc în care Hercule salvează Creta de un taur, prinzându-l de coarne.
- Primele jocuri olimpice au avut loc în Grecia în anul 776 Î.E.N.
- Insula Rhodos este cea mai vizitată insulă grecească datorită faptului că găzduiește una dintre cele 7 minuni ale lumii: Colosul din Rhodos. De la statuia de 303 metri a zeului Helios provine și cuvântul colosal.
- În Grecia, toți cei decedați sunt îngropați, pentru că Biserica Ortodoxă interzice incinerarea. Morții sunt îngropați pentru 5 ani, apoi exhumați. Oasele acestora sunt stropite cu vin, apoi sunt puse într-un osuar. Acest obicei este practicat pentru a remedia problema aglomerării din cimitire.
- În Grecia este considerat o insultă gestul de a face cu mâna, având palma la vedere și degetele deschise. De aceea, când grecii fac cu mâna, aceștia o fac cu palma închisă.
- Limba greacă este vorbită de mai bine de 3000 de ani. Este una dintre cele mai vechi limbi din lume.