logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Curiozități despre Moș Crăciun și sărbătoarea Crăciunului

Odată cu sosirea iernii, majoritatea copiilor, și nu numai, se bucură de sărbătorile de iarnă, perioada din an preferată de mulți. Și pentru că în această perioadă magică Moș Crăciun își face simțită prezența și ne lasă tuturor cadouri, vreau să îți împărtășesc câteva curiozități despre acesta.

  1. Moș Crăciun mai este cunoscut sub pseudonimul Sfântul Nicolae (fiind inspirat de acesta, dar separat de Moș Nicolae), Kris Kringle sau Tatăl Crăciun.
  2. Moș Crăciun există cu adevărat de aproximativ 200 ani. Acesta a apărut odată cu anglicizarea numelui Sinterklaas, dat lui Moș Nicolae de olandezi și belgieni. Santa Claus a apărut pentru prima dată într-un ziar din New York City în 1773.
  3. Moș Crăciun a coborât pe horn pentru prima dată într-o carte satirică, A History of New York (O Istorie a New Yorkului). Cartea a fost scrisă de Washington Irving și publicată în 1809.
  4. Cei opt reni ai Moșului au apărut pentru prima dată în celebra poezie „’Twas the Night Before Christmas”. Aceștia au fost inspirați din imaginea lui Odin, zeul germanic. Legenda lui Odin spune că acesta obișnuia să călărească pe un cal cu 8 picioare, iar copiii care lăsau mâncare pentru calul acestuia erau recompensați cu cadouri. Nu se știe în ce moment cele 8 picioare ale calului au fost transformate în poveste în cei 8 reni.
  5. Înfățișarea clasică a lui Moș Crăciun a fost creată de Coca Cola. Înainte de asta, Moșul putea fi îmbrăcat în oricare din culorile Crăciunului (roșu, verde sau auriu). Prima reclamă Coca Cola cu Moș Crăciun a debutat în 1931.
  6. Moș Crăciun a fost burlac până la sfârșitul secolului XIX. Prima mențiune a Crăciuniței a fost făcută în 1849, într-o poveste numită „Legenda Crăciunului” de James Rees.
  7. Tradiționalele culori ale Crăciunului, roșu, verde și auriu, au fiecare o semnificație aparte. Roșu este sângele lui Isus Hristos, verde este renașterea vieții, iar auriu reprezintă regalitatea și lumina.
  8. Crăciunul este uneori prescurtat în engleză drept X-mas. Acest lucru se datorează faptului că X în greacă îl reprezintă pe Isus Hristos, înlocuind astfel „Christ” din numele sărbătorii.
  9. Pentru ca un brad să poată fi folosit la Crăciun, trebuie să crească timp de 7 ani.
  10. Primul brad artificial a fost făcut în Germania, din pene de gâscă vopsite. Tot aceștia obișnuiau să decoreze pomul cu mere, trandafiri și diferite hârtii colorate. Primul care a pus beculețe pe pomul de Crăciun a fost Martin Luther.

Tu ce lucruri interesante cunoști despre Moș Crăciun și sărbătoarea Crăciunului?

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *