logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Curiozități din domeniul fotografiei

Amintirile reprezintă acele momente pe care le păstrăm în mintea și în sufletul nostru. Din dorința de a nu le pierde și de a le transforma în ceva palpabil, omenirea a inventat fotografia.

În acest articol veți găsi cele mai interesante curiozități din domeniul fotografiei:

 1. Prima „imagine fotografică” a fost creată în 1827 cu ajutorul unei camere obscure. Înainte de aceasta, oamenii foloseau camera obscură doar pentru vizualizarea fotografiilor.
 2. Cuvântul „fotografie” a fost creat în 1829 de matematicianul și astronomul britanic Sir Frederick William Herschel. De asemenea, el a inventat și termenii „pozitiv” și „negativ” utilizați în domeniul fotografiei.
 3. În anul 1861 a fost realizată prima fotografie color. Fizicianul scoțian, James Clerck Maxweel a fotografiat o panglică de 3 ori: cu ajutorul unui filtru roșu, albastru și galben, apoi a combinat cele 3 imagini, obținând o imagine color.
 4. Primul aparat de fotografiat a fost creat în decembrie 1975 de către Steve Sasson, care era inginer la Eastman Kodak. Era nevoie de 8 ore până se obținea fotografia finală.
 5. Cel mai scump aparat de fotografiat a fost aparatul Leica 1923 O-Series, care a fost vândut la o licitație cu suma de 2.790.000 de dolari.
 6. Pe bine-cunoscuta rețea de socializare Facebook, există aproximativ 240 de miliarde de fotografii. Zilnic sunt adăugate aproximativ 300 de milioane de poze.
 7. Filozoful grec, Aristotel deține un rol esențial în fotografiile moderne de astăzi. Documentarea sa și teoriile dezvoltate despre camera obscură, au determinat o mai bună înțelegere a fenomenului optic.
 8. Primul aparat foto digital avea o cameră de 1.4 mega-pixeli și costa aproximativ 10.000 de dolari.
 9. Astăzi, pe suprafața Lunii se găsesc 12 camere Hasselblad. Acestea au rămas acolo în urma operațiunii Apollo 13.
 10. Faimoasa companie Kodak a fost creată în 1888 de George Eastman. În anii 70 firma deținea 90% din vânzările de filme foto.
 11. Se poate utiliza o lentilă Nikon pe un aparat foto Canon folosind un adaptor, dar nu și viceversa.
 12. Sistemul de focalizare al aparatelor Nikon este utilizat în domeniul biologiei la microscoapele de cercetare.
 13. Primul aparat de fotografiat al brandului Canon, a fost realizat în anul 1934. Acesta era lansat sub numele de „Kwanon”.

Citeşte în continuare și despre „Fotografia de călătorie”  sau „Fotografia de dimineață

Ești pasionat de fotografie?
Dacă da, spune-ne câteva cuvinte despre domeniul fotografiei prin ochii tăi?

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

3 Responses

 1. Bună Ziua,
  Sunt o mulţime de erori, e greu de înţeles cum puteţi publica asemenea date atât de eronate:
  1. Prima imagine creată în camera obscură cu ajutorul luminii a fost realizată de francezul Nicephor Niepce, care a expus timp de opt ore. Inventatorul Niepce nu a reuşit să facă imaginea permanentă, după ce a fost expusă la lumină imaginea se pierdea, se întuneca. Partenerul său Luis Daguerre a găsit rezolvarea şi în anul 1839 a fost anunţată la Academia Franceză invenţia lui Daguerre (daguerotipia) iar guvernul francez a dăruit lumii gratuit această invenţie care a schimbat lumea. Expresia “fotografia” a fost adaptată mult mai târziu.
  Camera obscură a fost folosită înainte de pictori pentru a realiza mai uşor conturul exact a formelor pe imaginea proiectată în camera obscură.
  Cum puteţi să scrieţi că primul aparat de fotografiat a fost creat în 1975 şi că era nevoie de 8 ore pentru a se obţine fotografia finală? Eu în anul 1959 am cumpărat un aparat de fotografiat “Optior”, fabricat în România la Intreprinderea Optică Română, ar fi fost culmea să inventăm noi “mersul pe jos” înaintea altora ….. Primul aparat de fotografiat a fost creat chiar de inventatorul Daguerre care realiza imagini direct pozitive, unicate.
  Şi în continuare sunt o serie de greşeli în textul dvs., vă rog să nu publicaţi asemenea inepţii, cei care citesc textul dvs. vor fi informaţi total greşit, există posibilitatea să vă documentaţi, uitaţi de lozinca autohtonă “lasă că e bun şi aşa…”. Dacă vă vine greu să vă informaţi din comoditate, nu vă mai obosiţi să scrieţi prostii! Aste e contra cultură!

  1. Buna ziua, va multumim pentru ca ne-ati atras atentia. Vom corecta datele articolului si vom adauga informatiile pe care ni le-ati furnizat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *