Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
timpul
timpul

Diferența dintre AM și PM

Ceasul e o invenție care ne ajută să măsurăm unități de timp mai mici decât cele evidente: zi, lună, an. În trecut, timpul era măsurat folosindu-se de diferite mecanisme precum cadranul solar, clepsidra sau apa. Odată cu invenția ceasului mecanic însă lucrurile au început să se schimbe.

Ciclul cu 12 ore

În trecut, oamenii se orientau după poziția soarelui și a stelelor pentru a-și da seama ce moment al zilei este. Ulterior ei au început să se ajute de mecanisme precum cadranul solar. Acesta era așezat pe o suprafață plată, iar ora se măsura în funcție de locația umbrei pe cadran. Convenția vremii pentru măsurarea timpului era de 12 ore, ceea ce a dus la mențiunea momentului zilei lângă oră, pentru a ajunge la o zi de 24 de ore.

AM sau ante meridiem

AM este un acronim pentru expresia latinească „ante meridiem” care înseamnă „înainte de amiază”. Este folosit începând cu ora 0 (12 noaptea) și până la ora 11:59:59 (înainte de amiază).

PM sau post meridiem

PM este acronimul folosit pentru a doua jumătate a zilei și provine din latinescul „post meridiem” care înseamnă „după amiază”. Este folosit începând cu ora 12, care marchează amiaza, și până la ora 23:59:59 (înainte de miezul nopții).

Ciclul cu 24 ore

Deși inițial toate ceasurile erau analoage și marcau doar ciclul de 12 ore, existau câteva ceasuri analoage cu 24 ore, care erau folosite în principiu de oamenii de știință pentru dezambiguizare. Sistemul de 24 ore era folosit în medicină pentru a evita confuziile legate de oră în notițe. Mai apoi a fost adoptat și de armată, iar ulterior a devenit sistemul convențional internațional. Acest sistem a fost ușurat mult de apariția ceasurilor digitale.

Confuzia între 12 am și pm

Cea mai mare confuzie când vine vorba de sistemul am/pm e legată de miezul nopții și întrebarea că acest moment ar fi începutul său sfârșitul zilei. Asta se explică prin faptul că nici ceasurile analoage, nici cele digitale nu fac ciclul complet. De fapt, ceasurile ajung la ultima secundă a zilei (11:59:59 PM sau 23:59:59) după care se resetează pentru a începe noua zi (la 12 AM sau 0:00:00).

Soluții pentru am și pm

O soluție simplă pentru a nu face confuzia intre AM și PM este să-ți achiziționezi un ceas smart pentru acasă sau un ceas de mână care să-ți afișeze ora pe ciclu de 24 ore. Ceasurile smart din prezent permit să afișezi formatul orei dupa cum îți este mai confortabil.

Descoperă alte curiozități din lumea in care trăim.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *