Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Dimensiune făt_trimestrul I_sarcină
Dimensiune făt_trimestrul I_sarcină

Dimensiunea fătului în trimestrul I de sarcină

Cele 9 luni de sarcină reprezintă una dintre cele mai frumoase perioade din viața unei femei. Pe parcursul celor trei trimestre viitoarea mămică experimentează unele dintre cele mai interesante și complexe trăiri, pe măsură ce organismul trece prin diferite schimbări. Una dintre cele mai mari curiozități ale sale este strâns legată de viața intrauteină a bebelușului și de dimensiunea acestuia odată cu trecerea fiecărei săptămâni. Medicii, cu ajutorul tehnologiei avansate pot aproxima mărimea fătului începând cu cea de-a patra săptămână de sarcină, iar noi am reunit aceste informații în graficul de mai jos:

Dimensiune făt_trimestrul I_sarcină
Sursa foto: confectiigravide.ro

Săptămâna IV – zigotul, adică ovulul fecundat rezultat din unirea celor doi gameți (celule sexuale) are 32 de celule, fiecare având dimensiunea unei semințe de mac. În această perioadă are loc un intens proces de diviziune în care se bun bazele a ceea ce urmează să se dezvolte în piele și organe interne. Greutatea acestuia este de 1 gram.

Săptămâna V – cumulul de celule ia o formă similară unui mormoloc de mărimea unui sâmbure de măr. Procesul său de dezvoltare ajunge în stadiul creării sistemului nervos central și a celui circulator, altfel spus, creierul și inima sa încep să se formeze.

Săptămâna VI – dimensiunea se triplează, iar pentru exemplificare te poți gândi că micuțul tău poate fi comparat cu un bob de mazăre, moment în care începe să fie foarte bine protejat de lichidul amniotic.

Săptămâna VII – se formează brațele care seamănă cu niște mici vâsle, însă dimensiunea corpului nu o va depăși pe cea a unei afine.

Săptămâna VIII –  din punct de vedere al mărimii, ajunge să poată fi asemuit unui fruct de zmeură, iar din punct de vedere al evoluției sale se formează degetele individuale de la mâini și picioare.

Săptămâna IX – este momentul în care embrionul trece la următorul stadiu: la cel de fetus, ajungând la dimensiunea unei măsline verzi. Cele care se dezvoltă în această săptămână sunt sistemul reproducător și cel digestiv.

Săptămâna X – un fruct de kumquat poate exemplifica cel mai bine forma și mărimea pe care o are bebelușul tău în această săptămână de sarcină. Tot acum se conturează mai bine zona ochilor și sprâncenele.

Săptămâna XI – ajuns la dimensiunea unei smochine, bebelușul va crește de aproximativ 30 de ori în greutate și își va tripla lungimea.

Săptămâna XII –  în acest stadiu, oasele sunt în proces de formare. Tot acum se dezvoltă și unghiile de la mâini și de la picioare.

Sursă imagine și text: www.confectiigravide.ro

Cover - Sursa foto: confectiigravide.ro

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *