logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Grigore Antipa – director al Muzeului Național de Istorie Naturală

Născut la Botoșani, în data de 27 noiembrie 1867, Grigore Antipa a fost un naturalist, biolog darwinist, zoolog, ihtiolog, ecolog, oceanolog, dar și profesor universitar român. Legătura pe care omul de știință o are cu Muzeul Național de Istorie Naturală din București, care acum îi poartă numele, este contribuția pe care el a avut-o în perioada când a fost director al acestei instituții, pe care a reorganizat-o total.

Grigore Antipa a avut o copilărie grea deoarece și-a pierdut de timpuriu părinții și a fost crescut de mătuși. Primul său contact cu lumea științifică a fost prin studiile universitare de la Jena, din Germania, unde a ajuns prin obținerea unei burse. Acolo el a studiat cu naturalistul Ernst Haeckel, inventatorul ecologiei. În timpul studenției sale, Antipa a scris și un studiu despre evoluția timusului la pești.

Antipa și-a dedicat începuturile carierei studierii Dunării și Mării Negre, angajându-se într-o expediție în jurul celei din urmă, în 1893. Aventura a durat 9 luni de zile și a fost încurajată și de regele Carol I, care i-a oferit crucișătorul Elisabeta. Astfel au apărut primele cercetări de biologie marină.

În 1932, Antipa a înființat Institutul Biooceanografic din Constanța, care a fost transformat ăn 1949 în Stațiunea de Cercetări Maritime și Proiectări Piscicole, care mai târziu, în 1970, a fost preluată de Institutul Român de Cercetări Marine.

Tot lui Antipa i se datorează și planul de exploatare rațională a pescăriilor din lunca și delta Dunării, care a dublat în zece ani producția de pește și de icre negre, conservând în același timp mediile și locurile de înmulțire ale peștilor. Acest plan a fost posibil cu ajutorul lui Carol I și regele Ferdinand, care l-au susținut pe cercetător.

Antipa a fost director al Muzeului Național de Istorie Naturală din București în perioada 1892-1944. Instituția a înflorit și s-a dezvoltat remarcabil sub conducerea sa, iar interesul specialiștilor străini nu a întârziat să apară. Aceștia i-au cerut lui Antipa o lucrare despre organizarea muzeelor de istorie naturală, care a fost publicată în 1934. Poartă titlul de Principes et moyens pour la reorganisation des musees d’histoire naturelle. Astăzi, instituția muzeală se numește Muzeul Național de Istorie ”Grigore Antipa”.

Cercetătorul s-a stins din viață la București, în data de 9 martie 1944.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *