Search
Generic filters
Exact matches only

[Interviu] Adi Hădean: “O farfurie goală spune cât o poveste întreagă.”

adi hadean

Despre Adi Hădean se cunosc atât de multe lucruri, încât nu mai necesită niciun fel de prezentare detaliată. Poveștile lui, care pot fi citite pe Hadean.live, rețetele de pe blogul culinar AdiHadean.ro, pozele pline de viață și culoare de pe conturile de Instagram și emisiunea Medium Rare care se aude la Europa FM sunt ca un jurnal deschis al unui călător pasionat de munca și viața sa.

“Secretele” de bucătărie le-a dezvăluit deja în numeroasele interviuri date, emisiuni prezentate și articole scrise. Astfel că astăzi, Adi Hădean mi-a povestit despre cartea lui, asociația prin care demarează numeroase proiecte sociale, rețeta micului dejun care îl ține plin de energie întreaga zi și despre cum să evit să ard mâncarea în propria bucătărie.

Sunt un bucătar amator, care mai arde mâncarea din când în când sau greșește cantitatea de sare. Care este sfatul tău dacă vreau să excelez în bucătăria propriei case?

Cred că toți facem asta uneori, dar nu e un capăt de lume. E bine să descoperim pe propria piele câte minute poți lăsa o mâncare pe foc nesupravegheată sau cât de multe sau puține lucruri, poți face în paralel, atunci când gătești. Cred că e o experiență valoroasă asta. Să nu te oprești. Gătește în continuare, arde mâncarea, experimentează. O să vezi că vei începe să o arzi mai rar, apoi deloc. Și lucrurile vor deveni mai clare.

Există o posibilitate să vreau să devin bucătar profesionist. Care sunt sfaturile tale ca să îmi transform visul în realitate?

#ribeye #steak #blackangus #usa #gurmandapetit #readytogoplaces

O fotografie postată de Adrian Hadean (@adihadean) pe

De la a vrea până la a deveni e fix cale de o mulțime de încercări, ratări, repetări, alte încercări, răzgândiri și apoi reîntoarceri, și ajungi să simți că ai asta în sânge. Sau poate nu, ceea ce iarăși e o informație valoroasă. Dar în principiu, totul se bazează pe mult exercițiu, și spirit autodidact.

Ești chef, om de radio și de televiziune, scriitor/blogger, fotograf și alergător amator. Ce conține micul tău dejun ca să ai energie pentru toate profesiile tale pe parcursul zile?

Micul dejun este masa pe care o iau în cea mai mare parte a timpului împreună cu soția și cu fiul meu, care de cele mai multe ori insistă să pregătească singur totul. Iar eu nu pot decât să-l încurajez. Așa ajung să mănânc destul de des omletă sau ce-și mai dorește el dimineața. Cred că sursa de energie mi-o iau de la el și e o energie care durează mult mai mult.

Bunicii noștri făceau mâncare simplă, dar care mereu era gustoasă. Care este rețeta pe care ai furat-o de la bunici și o folosești și în prezent?

Am preluat tot ce s-a putut de la bunici, de la părinți, din amintirile și gusturile cu care m-a răsfățat copilăria. Cu ele am început și m-am format în pasiunea pentru gătit. Este adevărat că nu îmi mai permit să mănânc la fel ca atunci când eram copil sau cu un ficat mai tânăr, dar momentele reîntâlnirii cu familia sunt mereu un prilej de degustare a unor plăcinte ca la bunica, sau al ciorbei de burtă cum o face mama.

În prezent, mâncarea de tip semi-preparat este extrem de promovată. Cum crezi că afectează acest lucru piața locală de restaurante?

Sunt două piețe diferite, care se intersectează în realitate destul de puțin. De obicei, persoanele care cumpără mâncare semipreparată preferă să mănânce acasă oricum. Aici ar putea să intervină măiestria restauratorului și priceperea sa în a atrage clienți către restaurant. Problema e destul de complexă și ar merita un spațiu mai larg.

Care a fost cel mai neașteptat compliment pe care l-ai primit în cariera ta de bucătar?

#squid #broccoli #fresh #herbs #tasting #myroundplate #gourmetartistry

O fotografie postată de Adrian Hadean (@adihadean) pe

Nu-mi amintesc, poate pentru că nu e chiar atât de important să primești complimente. O farfurie goală spune cât o poveste întreagă.

Anul acesta ai lansat blogul Hadean.live, care vine în completarea celui culinar. Cum reușești să susții online două blogguri, mai ales că și doar unul singur este greu de întreținut?

Blogul adihadean.ro este unul culinar. Întreținerea vine cu niște costuri, dar echipa de stagiari care postează rețete aici se descurcă minunat. Hadean.live, este în schimb, despre mine, despre experiențele pe care le trăiesc, despre oamenii pe care îi întâlnesc, despre proiectele în care mă implic, în timp real, live. Am vrut să separ blogul culinar de blogul general pentru că așa am simțit că e mai bine și mai organizat, să zicem. Oricum, pe hădean.live postez doar când consider că merită să umplu timpul cititorilor cu o veste sau o poveste, în vreme ce blogul culinar are o misiune clară, asumată de ani de zile, care merge mai departe.

Ce înseamnă, în primul rând, pentru tine #24centimetri? Dar pentru cititori?

#newbook #24centimetri #curteavechepublishing #bucharest #thankyou

O fotografie postată de Hadean Live (@hadeanlive) pe

#24centimetri este viața mea între 2 coperți. Ce înseamnă pentru cititori, nu știu.

Prin asociația pe care ai înființat-o în 2015 demarezi numeroase proiecte cu impact social.  Care sunt proiectele în care se pot implica și cititorii noștri?

Implicarea cea mai importantă pentru noi este promovarea acestor proiecte. Ne dorim să ajungem acolo unde chiar putem face o reală diferență și cei care pot beneficia de un proiect care le-ar putea schimba viața să o poată face. Aici este cea mai mare susținere de care avem nevoie. Bineînțeles că nu ne prisosesc nici resursele financiare, dar în egală măsură nu ne prisosește nici susținerea oamenilor.

Având în vedere că te urmăresc de mult timp în online, aș mai avea numeroase întrebări. Însă, mă rezum la una singură: care este secretul preparării cărnii de vită care arată foarte apetisant de fiecare dată în pozele tale?

#latenight #steak #bbq #barbacue #oceanbeef #shortribs #maldon #salt #oliveoil

O fotografie postată de Adrian Hadean (@adihadean) pe

Acest “secret” cuprinde o carte întreagă. Cel puțin. Într-un cuvânt: practică.


Te invit să citești în continuare interviurile noastre sau rețetele de mic dejun, depinde de ce îți este “poftă”.

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *