logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Interviu cu Daniel Badea – despre pasiuni şi muzică

daniel badea

Daniel Badea a făcut parte din una dintre cele mai în vogă trupe ale anilor 2000, Double D. În prezent, este jurnalist în cadrul agenţiei de presă Agerpres, dar continuă cea mai mare pasiune a sa, muzica.

Povesteşte-ne despre cum ai început să cânţi şi despre perioada în care ai făcut parte din trupa Double D?

Pasiunea pentru muzică am avut-o de mic şi ţin minte că în clasele primare eram deseori rugat de către învăţătoarea mea să cânt câte ceva în faţa clasei. Ulterior, am mai participat pe la serbările de sfârşit de an, asta inclusive în liceu. Primul meu job pe post de solist l-am avut părin anul 1994. Am cântat două veri cu o trupă de profesionişti şi am avut multe de învăţat. Tot prin 1994, m-am decis să urmez cursurile Şcolii Populare de Artă din Bucureşţi, secţia canto la clasa doamnei profesoare Viorela Filip. A fost perioada în care m-am acomodat şi mai bine cu scena, pentru că timp de trei ani, de cel puţin două ori pe an, cântam în spectacole cu public. În timpul Şcolii Populare de Artă l-am cunoscut pe Daniel Alexandrescu, cel alături de care am pus bazele trupei Double D. A urmat o perioadă extraordinară din punct de vedere profesional, cu şase albume editate, începând din 1996, trei videoclipuri, dar şi zeci de apariţii de compilaţiile de muzică lansate de casele de discuri de la acea vreme. Un merit important l-am avut cu toţii, de la colegele de trupă care au trecut pe la Double D – Maria Magdalena Nedelscu, Carmen Vişan, Cătălina Zanfir şi Delia Panait. De altfel, alături de Cătălina am continuat povestea Double D, iar în anul 2001 am lansat ultimul album de studio al trupei, „9 A.M.”. În prezent, eu şi Catalina avem o colaborare excelentă, iar muzica a rămas cea mai mare pasiune a noastră. Lumea ne poate vedea şi auzi în continuare în diverse ocazii.

double d_360

Ai avut momente de ezitare în această perioadă? Cum ai reuşit să treci peste ele?

Dacă te referi la perioada în care activam în trupa Double D, da pot spune că am avut momente, hai să le spunem, de cumpănă. Am trecut cu bine peste ele, deşi în anumite cazuri, deciziile nu au fost dintre cele mai confortabile şi plăcute, Recunosc, că îmi este dor de perioada aceea şi cu multă plăcere aş reînnoda tradiţia… Dacă e să vorbim la modul general, evident că fiecare dintre noi trecem prin momente de ezitare, când nu ştim încotro să o apucăm. Important e, spun eu, ca atunci să încerci să fii cât se poate de pozitiv. Nu în ultimul rând, familia şi prietenii reprezintă un sprijin moral fără de care, m-aş fi simţit tare singur. Norocul de a-i avea pe cei dragi lângă mine a ţinut însă cu mine.

Ce crezi despre piaţa muzicală curentă?

E un subiect foarte complicat, dar nu mă feresc să vorbesc despre el. Fără a fi maliţios sau a cădea în latura extremă, personal consider că în România nu există piaţă muzicală. Nu poţi numi piaţă muzicală ceva în care vânzările de albume sunt la pământ, investiţiile pe care trebuie să le facă un tânăr aflat la început de drum sunt uriaşe, iar casele de discuri nu fac altceva decât să promoveze în mare parte, nişte cântece care încep din ce în ce mai mult să semene cu manelele. Nu am nimic cu manelele, în nici un caz, însă consider că fiecare gen trebuie să se distingă cumva pe nişa respectivă, nu să facem un talmeş-balmeş de dragul umpluturii. Felul în care se prezintă actuala piaţă muzicală din România a fost şi motivul pentru care Double D a decis să spună pas. Am încercat o revenire în 2011, cu single-ul „Over & Over”, dar atunci a fost momentul în care am descoperit cu adevărat faţa industriei muzicale, în care „radiofoniştii” refuză cu obstinaţie să te promoveze dacă nu contribui la prosperitatea lor…  Sau dacă nu eşti prieten, în clică cu vreunul dintre ei. Îmi pare rău că spun asta, dar ăsta e adevărul.

Crezi că oamenii ar trebui să își urmeze visele sau să aleagă un job sigur, cu venit constant?

Important e ca fiecare persoană să-şi urmeze un vis şi să ştie foarte bine care e scopul către care tinde. Acum, în cazul meu, am preferat să îmbin utilul cu plăcutul, siguranţa cu pasiunea pentru muzică, şi am decis să am un job sigur pentru mine şi familia mea. Timpul liber mi-l ocup cu muzica, iar satisfacţiile profesionale sunt pe măsură.

Care sunt obiceiurile tale de dimineță?  Cum îţi începi ziua?

Am, într-adevăr, un program cumva fix, dimineaţa. Cel puţin în timpul săptămânii, când trebuie să ajung la birou. În rest, fiecare dimineaţă nu are cum să înceapă fără cafeaua proaspătă, fără de care nu funcţionez. Alte vicii nu am, aşa încât, zic că am dimineţi liniştite.

Ce te face pe tine mândru că eşti român?

O întrebare complicată, la care aş putea răspunde în mai multe feluri. În primul rând, sunt mândru câ sunt român pentru că există o Simona Halep, un Hagi, o Nadia, o echipă feminină de gimnastică a României extraordinară, vocile de neegalat ale Angelei Gheorghiu sau Feliciei Filip, şi aş putea continua la infinit… Din păcate, mai este şi latura care mă face să regret că sunt român, atunci când vorbim despre clasa politică din ce ce în ce mai murdară, scandaloasă, plină de mizerii la care suntem părtaşi cu toţii. Mă întristează indiferenţa cu care sunt trataţi cei care muncesc o viaţă întreagă şi ajung să câştige o pensie de toată jena, cum sunt ignorate talentele adevărate, şi cum toate roţitele sistemului administrativ.

Citește în continuare alte interviuri publicate de echipa bunadimineata.ro !

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *