Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

[Interviu] Larisa Mureșan: „Dimineața sunt om de marketing, iar după-masa student doctorand”

Larisa este colega noastră și omul din spatele campaniei Work from home. Am văzut cu câtă dăruire scrie despre oameni și ne-am bucura ca și alții să știe despre ea. Iubește marketingul, motiv pentru care lucrează în cadrul agenției de marketing Klain, studiază în cadrul Școlii Doctorale de Comunicare, Relații Publice și Publicitate, este pasionată de dansurile latino, făcând parte dintr-o trupă de amatori, iar în timpul liber citește. Dar hai să aflăm mai multe chiar de la ea.

Larisa photo
Sursă foto: Larisa Mureșan
  1. Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru marketing?

Încă din generală am iubit matematica și am știut că asta vreau să fac toată viața mea, să fiu profesoară. Vecinii mă urau pentru că în orice vacanță de vară eu făceam ore cu ei, nu-i lăsam să se bucure de vară. În liceu am avut primul contact cu marketingul și viziunea mea asupra viitorului a început să se modifice. Era prima materie care îmbina matematica cu creativitatea și asta mi-a stârnit interesul. Evident că nu se compară teoria cu practica, dar a fost suficient să îmi stabilesc un nou scop în viață și anume acela de a lucra într-o agenție de marketing.

  1. De ce ai ales să urmezi și studii universitare de doctorat?

Cum spuneam, visul meu era să devin profesoară. Chiar dacă pașii m-au dus pe cu totul alt drum și nu am urmat facultatea de matematică, nu am renunțat la el, doar l-am dus la un alt nivel. În timpul facultății, am optat pentru modulul psiho-pedagogic și am avut ocazia să predau pentru prima dată în viața mea unei clase de elevi. În timpul liceului rămâneam cu colegii și făceam meditații înainte de teza de la matematică, dar nu se compară. Emoțiile primei ore nu s-au comparat cu nimic trăit de mine până atunci. Eram fericită și împlinită că am făcut pasul respectiv, dar nu consideram că e suficient. Prima întrebare după toată experiența a fost: „Dar oare cum e să predai studenților?”. Așa că mi-am propus să aflu, înscriindu-mă astfel la doctorat.

Larisa photo 2
Sursă foto: Larisa Mureșan
  1. Ce ne poți spune despre lucrarea ta de doctorat?

Ca de obicei, începutul e cel mai greu. Îmi amintesc că în primul an, singurul lucru pe care l-am făcut a fost să realizez un raport de final de an, pentru a trece în anul 2. Nu consider că am irosit o bună parte din timp, ci l-am investit în partea de cercetare. Anul 2 a fost și încă pot spune că este cel mai productiv. Am evoluat mult în redactarea tezei, respectiv mi-am realizat inclusiv o bună parte din cercetarea empirică.

Ca și temă, lucrarea mea abordează modul de comunicare al influencerilor din social media, respectiv modul în care comunitatea acestora reacționează la conținutul sponsorizat, promovat de către ei în story-uri.

Știu că mult a fost și foarte puțin mai este până când totul o să fie gata și voi termina și această etapă a vieții mele.

  1. Care sunt cele mai dificile momente când elaborezi o lucrare de doctorat?

Cred că fiecare moment e unic, special, diferit și dificil, în felul lui. Mie personal, cel mai dificil mi s-a părut redactarea părții teoretice. Când citești zeci de articole și ajungi să scrii maxim o frază (în cel mai fericit caz) din fiecare.

Momentele acelea în care ai de ales: ieși cu prietenii în oraș sau rămâi acasă să termini seria de articole propuse pe săptămâna respectivă.

Mama adesea mă întreabă pe final de săptămână ce planuri am pe weekend, dacă merg acasă și de multe ori am optat pentru a rămâne la Cluj să scriu. Acestea sunt momentele dificile. Atunci când ai de făcut alegeri și alegi doctoratul.

Dar raportând-mă strict la teză, sunt momentele în care nu ți se leagă cuvintele sau frazele, nu ai inspirație, nu știi ce să scrii, nu găsești un articol potrivit pentru ceea ce cauți, nu ai suficienți respondenți pentru partea empirică, respondenții se retrag pe parcurs și rămâi cu jumătate de sarcină efectuată și trebuie să o iei de la capăt.

  1. Dar cele mai fericite?

Acestea sunt atunci când reușești. Când te uiți la rezultate și ești mulțumit unde ai ajuns. Chiar dacă necesită compromisuri, momentele fericite sunt atunci când simți pe propria piele că ai reușit. De cele mai multe ori, mă bucur și pentru o frază scrisă, e un progres și trebuie să recunosc că nu a fost ușor să-l fac.

Viața de student doctorand e despre toate urcușurile și coborâșurile, despre acele nopți nedormite, petrecute în sala de lectură scriind un articol care ajunge să fie respins. Sau despre conferința la care s-a lucrat cu o seară înainte, însă rezultatele au fost peste măsura așteptărilor. Înglobate, toate momentele merită trăite.

  1. Cum te motivezi zilnic să scrii?

Pe perioada pandemiei nu am scris absolut nimic, nici înainte nu eram foarte activă în ceea ce privește teza. Însă, în această perioadă mi-am pus ordine în gânduri și am stabilit ce vreau de la mine pentru perioada următoare. Astfel că, pentru a mă motiva zilnic, am început să redactez un jurnal online unde postez zilnic ce fac, ce studiez pentru teză sau ce curiozități identific datorită studiului realizat.

Mi-am propus ca în termen de 350 de zile să finalizez redactarea tezei. Profilul meu de instagram arată ca un adevărat jurnal și deja toți urmăritorii cunosc #PhDBlondiesJourney. Am ales să postez pe story deoarece este și subiectul abordat în cadrul tezei și astfel pot aprofunda subiectul, văzând din rezultate chiar pe profilul meu.

De când am început acest jurnal, am primit zeci de mesaje de la prieteni și urmăritori care mă încurajau zi de zi să postez și să avansez cu redactarea tezei. Așa că, follow me: @larisa.muresan și abia aștept să primesc și sfatul/sugestia ta cu privire la ceea ce fac.

phdblondiesjurney
Sursă foto: Larisa Mureșan
  1. Cum îți împarți viața între doctorat și job?

Ceea ce fac la job îmi place foarte mult, e exact la ce visam încă din liceu. Ca să am un echilibru cât mai eficient, mi-am făcut un program pe care îl respect. Astfel, de dimineață sunt omul de marketing, dedicat clienților mei, iar după-masă și în weekend (mai nou) sunt student doctorand.

  1. Ce înseamnă pentru tine timp liber?

Categoria asta de timp e puțin mai necunoscută pentru mine, deoarece niciodată nu ajung la ea. „Timpul liber” am ales să-l investesc în dezvoltarea mea, așa că de cele mai multe ori asta înseamnă o carte bună. „Timp liber” înseamnă ore de salsa, bachata și kizomba și mult practice pentru a evolua ca dansatoare. Iar când sunt acasă, înseamnă timpul petrecut cu familia sau în bucătărie preparând ceva dulce. Mai înseamnă și puținele momente în care ies cu prietenii și cu cei dragi.

  1. Care sunt planurile tale de viitor?

În ceea ce privește doctoratul, îmi doresc să finalizez ceea ce mi-am propus. Mai exact să termin cu redactarea tezei până la finalul lunii mai a anului 2021. Acesta este cel mai prioritar lucru din viața mea, pe termen scurt, iar pe termen mediu și lung vreau să ajung să profesez, să le predau studenților.

La job vreau să cresc cât mai mult, să mă specializez pe o anumită nișă și să primesc cât mai mult feedback pozitiv de la clienți. Desigur, să realizez și să implementez cât mai multe campanii creative și să am cel puțin una care să ajungă virală.

Dacă luăm și dansurile în calcul, visul meu e să dansez în cadrul unui show al unei competiții și în timp să progresez.

  1. Ce mesaj ai pentru oamenii care ne citesc?

Viața e un drum, plin de cărări, de urcușuri și coborâșuri, iar noi nu trebuie să facem altceva decât să continuăm să mergem înainte pentru că doar așa ne vom atinge obiectivele propuse. Trebuie să credem cu tărie în propriul vis pentru că doar așa se va îndeplini.

Facebook: Larisa Mureşan

Instagram: @larisa.muresan

Cover - Sursă foto: Larisa Mureșan

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *