Search
Generic filters
Exact matches only

[Interviu] Both Oana Nicoleta: ”Un oraș este făcut de oamenii care trăiesc în el, nu de clădirile acestuia”

De multe ori mi s-a întâmplat să vizitez o localitate nouă și să caut locuri în care să merg, restaurante unde să iau masa și obiective turistice care nu sunt trecute în ghidurile obișnuite. Exact pe această curiozitate a turiștilor au mizat și cei din organizația Global Greeters, atunci când în 1992 a fost organizat primul tur în New York. De atunci, peste 100 de orașe s-au alăturat acestei inițiative, iar mii de greeters oferă turiștilor din întrega lume tururi ghidat atipice.

Nici Cluj Napoca nu s-a lăsat mai prejos, iar în decembrie 2014 a avut loc primul tur ghidat pentru un turist doritor să cunoască o altă față a orașului. Pentru a afla mai multe despre cum decurge un astfel de tur, dar și cum poți să devii un greeter, am stat de vorbă cu Both Oana Nicoleta, coordonator Cluj Greeters, care mi-a explicat care sunt locurile vizitate și zonele mai puțin cunoscute din Cluj.

Când ai început să faci tururi prin Cluj Napoca?

Proiectul a fost lansat în Cluj-Napoca în 8 decembrie 2014, iar primul tur a avut loc pe 30 decembrie. Proiectul era în dezvoltare încă din septembrie, la sugestiile celor din București care au vrut să se extindă, iar în decembrie mi s-a părut că ar trebui să dăm drumul pentru că era perioada sărbătorilor, iar turiștii au nevoie de un cadou.

Ce te-a determinat să pui bazele Cluj Greeters?

O voluntară de la București Greeters a insistat că cineva trebuie să facă un proiect original și super fain la Cluj. A trebuit să insiste cam o lună jumate până să îmi dau seama că merită proiectul, că este un proiect care îți mănâncă sufletul privind fericirea voluntarilor și citind mailurile de feedback ale turiștilor.

Cum se desfășoară un tur cu un greeter?

Cluj Greeters volunteers meet with guests at the Untold Festival 2015 to introduce out-of-town people to the city of Cluj-Napoca!

Posted by Cluj Greeters on Saturday, August 1, 2015

În primul rând, turistul își alege turul, ce vrea să vadă și în special care sunt interesele lui: arhitectura orașului, mâncarea tradițională, baruri, parcuri, etc. După ce se face această decizie completând formularul, acesta ajunge la mine iar de acolo mai departe spre voluntari. Turiștii sunt luați de la unitatea de cazare și sunt plimbați în oraș după planul pe care l-au vrut și în funcție de timpul lui. Deci, dacă vrea să meargă pe jos sau cu autobusul nici o problemă. După tur, totul se termină cu o plimbare/cafea ca să mai dezvolte prietenia și relația.

Ideea proiectul este ca turiștii să simtă orașul, să cunoască locuri pe care alți ghizi nu le inlud în tururile normale, să vadă cum este să trăiești aici, pentru că doar așa vei putea să iubești un loc la fel de mult ca cei care trăiesc acolo.

Ce se vizitează în cadrul tururilor? Ce activități se desfășoară?

În tururi, cele mai importante 3 puncte cheie iubite sunt Cetățuia, Parcul Central și Piața Muzeului. De obicei, ca activități sunt plimbatul, statul la ceai/cafea și luarea mesei poate nu în cele mai fancy localuri din oraș. În marea majoritate a cazurilor se merge pe localuri tradiționale și locale (dezvoltate în Cluj Napoca), sau pe baruri mai ieftine care datează încă din perioada anilor 80. Ne place să combinăm istoria orașului cu viața studențească din acesta.

De ce crezi că orașul Cluj Napoca merită promovat străinilor?

Pentru că avem nevoie să devenim un punct turistic mare și pentru că avem ce oferi oamenilor din punct acest punct de vedere, dar și cultural. Oamenii trebuie să înțeleagă în general că un oraș înseamnă mai mult decât cele 4 monumente care se găsesc într-un ghid, un oraș înseamnă viață, evenimente, străzi blocate, hipermarcheturi aglomerate, parcuri răcoroase, baruri mai mult sau mai puțin pline de fum. Un oraș este făcut de oamenii care trăiesc în el, nu de clădirile acestuia, iar turistului trebuie să-i amintești asta.

Cum au primit străinii inițiativa? Cât de des apelează la voi?

A group of Polish people came to Cluj-Napoca, and the Greeters were enthuziast to show them the beauties of the city

Posted by Cluj Greeters on Saturday, March 28, 2015

Au primit-o destul de deschis și avem cam în medie 1 tur/săptămână. Momentan nu a crescut atâta de mare pe cât ne așteptam și nu are vizibilitate chiar foarte multa, dar este genul de proiect care se dezvoltă în timp. Nu ne grăbim nicăieri, lăsăm totul să vină de la sine, promovându-ne atât pe noi, cât și orașul.

Spune-ne câteva zone/obiective din oraș care nu sunt atât de cunoscute.

Teatrul de păpuși Puck, strada Barițiu, strada Dostoievski, strada Emil Isac și granița dintre cartierul Mărăști și centru – 21 decembrie și clădirea BRD.

Cine poate să devină un greeter și cum se desfășoară selecția?

Oricine poate deveni greeter, nu există o selecție standard, oamenii se implică în funcție de timp și interese. Avem de la voluntari tânări, până la voluntari trecuți de 50 de ani. Chiar și cupluri poată să devină greeteri.

Ce alte proiecte desfășori pentru a promova Clujul?

Pe blogul meu personal pun eveniminte la care particip din oraș și evenimente care mă interesează. Este locul unde îmi mai declar dragostea față de acest oraș, chiar dacă poate nu sunt complet obiectivă, fiind crescută aici. Vreau să mă mai implic în tot mai multe proiecte care promovează orașul pe care-l iubesc atât de mult.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *