logo
Search
Generic filters
Exact matches only

[Interviu] Scout House – spațiul în care îți pui timpul în valoare

scout house

Anticafeneaua este un concept relativ nou, până în momentul de față existând 3 astfel de localuri la noi în țară, iar a patra anticafenea va fi deschisă în 9 noiembrie la Cluj Napoca. Este vorba despre Scout House sau „Casa Cercetașilor”, un spațiu versatil în care ai la dispoziție din partea casei, ceai, cafea, acces la internet, imprimantă și video proiector, iar tu îți petreci aici timpul cum dorești: înveți, citești, desenezi, lucrezi la diverse proiecte, socializezi cu ceilalți membri.

Mai multe despre acest concept, dar și despre ineditul proiect al cercetașilor clujeni, puteți afla din interviul de mai jos acordat de Maria Jișa, responsabil Imagine și Imaginație.

Pentru a familiariza cititorii noștri cu conceptul de anticafenea, spune-ne ce presupune acesta și cum o diferențiem față de o cafenea obișnuită?

Eticheta de Anticafenea atribuită unui spațiu nu se referă nicidecum la o încercare de a se opune cafenelelor/servirii cafelelor cu care suntem toți familiarizați, ci la un spațiu în care nu plătești consumația oferită, doar timpul petrecut aici.

Ce înseamnă asta? Vei beneficia de cafea, ceai, apă și alte bunătăți din partea noastră într-un mediu ambiental atractiv și primitor, în care ești liber să înveți, să citești, să desenezi, să îți desfășori proiectele, să te uiți la filme etc. și să petreci astfel un timp de calitate. Mai mult decât atât, poți participa la diferitele evenimente care vor fi găzduite aici, printre care: workshop-uri, concerte, expoziții, vizionări de filme, seri de lectură și multe alte activități care să prezinte interes și de care să te poți bucura, activități pe care, de altfel, le poți iniția și organiza chiar tu.

Acest fel de spațiu poate deveni cu ușurință o a doua casă pentru toți cei care sunt dornici să își petreacă timpul aici relaxându-se în voie, discutând cu prietenii sau muncind în liniște. În plus, pentru a-ți eficientiza munca, sala va dispune și de câteva utilități tehnologice (acces gratuit la Wi-fi, imprimantă, video-proiector).

După cum am menționat, se pune preț doar pe timpul petrecut aici, despre care putem spune cu încredere că va fi un timp investit în folosul vostru profesional, social și cultural. Restul lucrurilor pe care le consumați, aflate la îndemâna voastră oricând și în ce cantitate doriți, sunt incluse în prețul pe care îl plătiți pe oră/ore. Prin perceperea acestei taxe se are în vedere plata chiriei, realimentarea constantă a locației cu toate deliciile necesare și suportul financiar al evenimentelor.

În concluzie, conceptul de anticafenea, deși la prima vedere apare ca un concept străin sau neclar, se referă, în realitate, la instituirea unui spațiu care să îți ofere o multitudine de posibilități de a te simți cât mai confortabil, creativ și productiv într-un decor făcut cu artă.

În țara noastră este un concept relativ nou, existând trei astfel de anticafenele la nivel național. De unde a pornit ideea voastră?

Ideea deschiderii unei anticafenele a pornit aproximativ acum un an și jumătate când am fost nevoiți să căutăm un nou spațiu pentru a ne desfășura activitățile cercetășești. Simultan am identificat și problema lipsei unui spațiu de socializare a tinerilor într-un mediu care încurajează creativitatea, productivitatea, neinsituționalizat și necomercial. Astfel, ne-am hotărât să împărțim acest spațiu cu comunitatea din Cluj.

Cercetașii României sunt prezenți în 75 de centre locale. De ce ați ales Clujul pentru implementarea acestui proiect?

Pentru un oraș vibrant în care multe minți creative aduc la viață numeroase proiecte este nevoie de mai multe spații pe măsură care să țină pasul cu nevoile creatorilor. Având în vedere acest lucru, cercetașii din Cluj-Napoca propun ideea curajoasă de anticafenea, care pune la dispoziția publicului un spațiu versatil și multifuncțional.

Care au fost pașii prin care ați gândit întregul concept și câte persoane au fost implicate în punerea acestuia pe picioare?

echipa scout house

Sursa foto: Facebook ScoutHouse
  • Stabilirea echipei de coordonare – 6 persoane;
  • Scrierea proiectului și stabilirea sarcinilor și obiectivelor:
  • Căutarea și găsirea spațiului;
  • Platforma de crowdfunding Creștem Idei prin care am reușit să strângem suma propusă;
  • Începerea renovării spațiului, unde au muncit 150 de voluntari atât din Cluj cât și din alte județe.

Ce aduce diferit Scout House față de celelalte anticafenele din țară?

Profitul este investit în educația nonformală a copiilor și tinerilor pentru a-i forma ca adulți responsabili.

Cui îi este dedicat acest spațiu în care îți pui timpul în valoare?

anticafeneaua scout house

Sursa foto: Facebook ScoutHouse

Spațiul este dedicat în egală măsură cercetașilor din Cluj și tuturor cetățenilor. Publicul țintă este dedicat cu preponderență tinerilor din Cluj, dar și celor care caută un spațiu confortabil de desfășurare.

Scout House va fi un spațiu atât pentru comunitatea locală cât și sediul vostru. Cum veți integra activitățile pe care voi ca și ONG le organizați în cadrul anticafenelei, cu programul celor care aleg să-și petreacă timpul aici?

Scout House va fi un spațiu deschis în mare parte din timp publicului, în intervalul orar 08-17 de luni până vineri, iar în weekend în intervalul 12-20. Acest orar este unul provizoriu. Noi ne dorim ca spațiul să găzduiască numeroase evenimente, astfel orarul fiind în continuă schimbare.

Știm că vor exista și o serie de evenimente organizate de voi pentru comunitatea locală. În ce vor consta și care este scopul acestora?

Evenimentele vor fi de două tipuri, cele organizate de noi ca ONG și vor merge pe următoarele direcții: training-uri, evenimente educative, culturale și sociale și evenimentele găzduite de spațiu, organizate de oricine dorește.

Ce poți să ne spui despre planurile de dezvoltare a acestui concept. O să-l regăsim și în alte orașe din țară?

Deocamdată aceasta a fost soluția pe care am găsit-o noi la problemele noastre locale. Sperăm ca acest proiect să inspire și celelalte centre locale din țară în realizarea proiectelor de diferite feluri și forme.

La ce să ne așteptăm în ziua deschiderii?

La acest eveniment veți afla tot ce e de aflat despre acest loc, despre ce înseamnă cercetășia și ce fel de oameni se află în spatele unor proiecte cum e Scout House. Tot atunci vă provocăm să cântați alături de noi și de invitații noștri surpriză într-un concert care ne dorim să surprindă spiritul unei stele care cade prin dansul scânteilor unui foc de tabără.

În concluzie, Scout House va fi un spațiu unde să petreci timp de calitate, atât învățând, citind, lucrând la diverse proiecte, cât și socializând cu ceilalți membrii ai comunități.

Voi ce părere aveți despre acest concept? 

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *