8 martie este ziua în care se sărbătorește Ziua Internațională a Femeii. Este o zi deosebită pentru toate mamele și femeile din întreaga lume. Există o istorie amplă a acestei zile. La început Ziua Internațională a femeii era denumită Ziua Internațională a Femeilor Muncitoare. În fond, sărbătoarea celebrează drepturile obținute de femei în plan economic, politic și social.
Dacă la început era mai mult un eveniment politic, odată cu trecerea timpului, și-a pierdut semnificația, transformându-se într-un prilej pentru bărbați de a-și exprima aprecierea și dragostea față de femeile din jurul lor. Această zi reprezintă în primul rând, recunoașterea unor drepturi marcate prin următoarele evenimente:
- Anul 1857 – la New York în data de 8 martie 1857, muncitoarele de la fabricile de textile au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva a condiţiilor inumane de muncă şi a salariilor foarte mici. Femeile au fost dispersate cu brutalitate de poliţie.
- Anul 1908 – la 8 martie 1908, 15 000 de femei au mărșăluit la New York, militând pentru diminuarea orarului zilnic de muncăm pentru salarii mai bune, dreptul la vot și încetarea exploatării copiilor prin muncă. Sloganul lor era „Pâine și trandafiri”, pâinea simbolizând prosperitatea economică, iar trandafirii îmbunătățirea calității vieții. În luna mai a aceluiași an, Partidul Socialist din America a declarat ultima duminică a lunii februarie să devină Ziua Națională a Femeii.
- Anul 1909 – la data de 28 februarie 1909 a fost celebrată prima Zi Națională a Femeii.
- Anul 1910 – organizațiile socialiste din întreaga lume s-au reunit pentru a stabili o Zi Internațională a Femeii.
- Anul 1911 – a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii în Austria, Danemarca, Germania și Elveția. Totodată, în această zi peste 1 milion de bărbați și femei au ieșit în stradă pentru anumite revendicări.
- 1913-1914 – Ziua Internaţională a Femeii devenise şi un mecanism de protest împotriva Primului Război Mondial. Femeile ruse au sărbătorit prima lor zi internaţională a femeilor în ultima duminică a lui februarie. În toată Europa, un an mai târziu, femeile au mărşăluit pentru pace şi pentru a-şi susţine cauzele.
- Anul 1917 – 4 ani mai târziu, în anul 1917, după ce două milioane de soldaţi ruşi pieriseră pe front, mamele, soţiile şi fiicele lor au ieşit în stradă în ultima duminică a lui februarie pentru a protesta împotriva războiului. “Pâine şi pace” era sloganul lor.
- Anul 1977 – în acest an, Organizația Națiunilor Unite și-a asumat responsabilitatea pentru adoptarea unei zile internaționale a femeii.